Op- en afrittencomplex langs de E40 in Aalter bijna klaar: “Files worden verleden tijd”

Het op- en afrittencomplex langs de E40 in Aalter is bijna af. Volgende week woensdag zal het knooppunt officieel geopend worden. De werken zijn vier jaar geleden gestart. Er werden twee nieuwe bruggen, drie rotondes en enkele fietstunnels aangelegd. 

Vier jaar lang is er met man en macht gewerkt aan het op- en afrittencomplex langs de E40 in Aalter. “Maar de plannen bestaan al veel langer”, vertelt burgemeester Pieter de Crem (CD&V) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “In 1938 is er voor het eerst een dossier opgesteld over de ontwikkelingen rond een ‘autobaan’ in Aalter.” De officiële opening is pas voor 6 mei, maar vandaag wordt de laatste hand aan de werken gelegd. “We ronden de werken eindelijk af. De laatste gulden mijl, de laatste honderden meters, worden vandaag geasfalteerd. Dat is een heel belangrijke stap”, klinkt het. 

Laatste loodjes

“Als het laatste stuk geasfalteerd is, moeten er ook nog wat wegmarkeringen worden aangebracht”, legt verkeersexpert Hajo Beeckman uit. “In de komende weken moeten er ook nog een aantal fietspaden worden afgewerkt en de carpoolparking in het zuiden van het complex moet ook nog geopend worden. Helemaal op het einde komen er ook nog geluidsschermen langs de E40 te staan.”

Geen files meer

“De laatste jaren zijn er heel veel files geweest op de E40”, gaat Beeckman verder. “Die behoren nu tot de verleden tijd. De afrit vanuit Gent krijgt namelijk twee rijstroken waardoor het doorgaande en het lokale verkeer beter gescheiden is. De rechterrijstrook gaat over een brug rechtstreeks naar de N44 waardoor je geen voorrang meer moet verlenen. En de linkerrijstrook zal toegang geven tot een nieuwe rotonde voor mensen die in de richting van Tielt willen rijden.”

“Het op- en afrittencomplex in Aalter is een van de oudste snelwegcomplexen van België”, zegt Beeckman nog. “Na Aalter volgt Drongen, want ook daar is het op- en afrittencomplex niet meer aangepast aan de verkeerssituatie van vandaag.”

Meest gelezen