Videospeler inladen...

Pentagon geeft officiële ufo-beelden vrij, maar wat zijn die "objecten" nu eigenlijk?

Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, heeft drie video's vrijgegeven van niet nader gedefinieerde vliegende objecten. Al jarenlang wordt er gespeculeerd over wat er op de beelden te zien is, maar astrofysicus Leen Decin (KU Leuven) gaat niet zweven: "Buitenaards leven op zich, dat zou nog wel kunnen. Maar ik denk niet dat deze ufo's van een andere planeet komen." 

De beelden werden gemaakt tijdens testvluchten van marinepiloten in november 2004 en 2015. Ze waren sindsdien al gelekt in 2007 en 2017, en het Pentagon had ook bevestigd dat ze echt waren. Alleen waren ze nog niet officieel vrijgegeven, tot nu dus. Het Pentagon schrijft in een mededeling dat dit nu wel gebeurde "om elk misverstand of de beelden echt zijn of niet, weg te nemen". 

Op de infraroodbeelden is een klein stipje te zien op een donkere tot grijze achtergrond. De piloten zijn laaiend enthousiast: "Waw, ik heb iets in het vizier!" en nog: "Kijk daar eens! Het roteert!" tot "Er is een hele vloot van!". 

Waw, kijk daar eens! En het roteert!

Amerikaanse marinepiloten

Astrofysicus Leen Decin, hoogleraar sterrenkunde aan de KU Leuven, houdt in tegenstelling tot de piloten die in de cockpit vrij euforisch klinken, de voeten op de grond. "Het zou niet alleen snel vliegen, maar ook snel kunnen roteren en ook heel snel van richting kunnen veranderen", zegt ze in "Nieuwe feiten" op Radio 1. 

Decin is kritisch over de vrijgave van de beelden, en stelt zich de vraag waarom het precies nu gebeurt en wat de meerwaarde kan zijn. "En het zijn ook maar fragmenten uit opnames die waarschijnlijk veel langer zijn. Er wordt gezegd: we brengen dit onder het publiek omdat er meer experten naar kunnen kijken, maar dan krijg je toch maar een beperkte opname te zien." 

Het Amerikaanse leger blijft de objecten ook bestempelen als ufo's (unidentified flying objects, of niet-geïdentificeerde vliegende objecten), omdat ook de experts daar niet weten waarover het gaat. "De meeste speculaties hebben het over een spionagesatelliet of een spionagevliegtuig." 

Beluister hieronder het volledige gesprek in "Nieuwe feiten" of lees verder onder het blokje: 

"Buitenaards leven? Dat kan. Maar of die ufo's van ginder komen?"

Maar dé hamvraag is natuurlijk of dit kan wijzen op buitenaards leven, of dit bijvoorbeeld van buitenaardse makelij kan zijn. En daar moet Leen Decin ons teleurstellen: "Daar heb ik zelf grote vraagtekens bij."

Decin wil de vraag graag opsplitsen: "Als je de vraag stelt of buitenaards leven bestaat, dan durf ik daar voorzichtig positief op te antwoorden. Ik geloof er zeker in dat er in de grote hoeveelheid andere planeten die er zijn, geëvolueerde chemische en biologische processen zijn geweest." 

Ufo's van buitenaardse makelij? Een verhaal met te veel haken en ogen 

Astrofysicus Leen Decin

Maar om nog een (grote stap) verder te gaan en te zeggen dat ufo's buitenaards zouden zijn, is voor Decin een brug te ver. "Vergeet ook niet dat het bijzonder complex is om onze levensvorm te krijgen. Je zou al een buitenaardse beschaving moeten hebben die vliegende machines ontwerpt, die redelijk lijken op de onze. Welke kans heb je daartoe?"

Er is Decin nog een detail opgevallen: "De ufo's zijn bovendien detecteerbaar. Als ze toch zulke geavanceerde dingen kunnen bouwen, waarom zouden ze er dan geen koudeschild omheen bouwen, zodat ze niet waarneembaar zijn op infrarode beelden? Er zitten te veel haken en ogen aan zo'n verhaal."

Of dit dan buitenaardse ufo's zijn, die het Amerikaanse leger heeft gezien? Decin besluit: "Nee, dit kan echt niet, denk ik bij zoiets. Ergens voelt dat bij mij niet goed aan. Maar ik kan verkeerd zijn..." besluit ze met een knipoog.  

Bekijk de vrijgegeven opnames hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen