Videospeler inladen...

Professor Meyfroidt: "We zijn een beetje bang voor 4 mei, we kunnen heel snel weer in de problemen komen"

Professor intensieve zorg Geert Meyfroidt is "moe maar voldaan", nu de coronapiek in zijn UZ Leuven achter de rug is. Meyfroidt waarschuwt wel voor 4 mei. Dan gaan veel bedrijven weer open. "Als we ons niet houden aan de basisregels, kunnen we snel weer in de problemen komen", zei hij in "Vandaag" op Eén.

Vandaag kwam er heuglijk nieuws van het dagelijkse cijferrapport. Voor het eerst sinds lang daalde het aantal patiënten op intensieve zorg onder de 800. De druk op de ziekenhuizen neemt duidelijk af, de piek is voorbij.

De Nationale Veiligheidsraad bevestigde vandaag ook dat op 4 mei heel wat bedrijven weer aan de slag mogen gaan. "Als mens ben ik opgelucht dat de economie weer wordt opgestart", zegt Meyfroidt. "Als arts ben ik wel een beetje bang."

"Toen de crisis losbarstte, hebben we ervoor gezorgd dat de ziekenhuizen leeg waren. Nu is dat anders. Nu liggen er wel degelijk nog mensen in die speciale afdelingen. Hopelijk zien we het op tijd als de cijfers weer beginnen te stijgen, want pas dagen na het lossen van de tweede maatregel (red.: het openen van de winkels op 11 mei), kennen we de impact van de eerste."

Meyfroidt duidt nog eens op de basisregels als handen wassen en afstand houden. "Als we gedisciplineerd kunnen blijven omgaan met die regels, dan gaat het lukken en gaat er ook sneller meer mogen. Als we dat niet doen, kunnen we weer in de problemen komen." 

Wij hebben een heel abnormaal leven nu

De lange dagen beginnen te wegen bij het ziekenhuispersoneel. "Ik ben moe, maar voldaan", zegt Meyfroidt. "We hebben een heel abnormaal leven nu. Iedereen heeft extra werk, vakanties zijn ingetrokken en er komt veel meer bij kijken dan alleen de zorg voor de patiënten."

"Als ik na twee uur mijn beschermingsmateriaal uitdoe, heb ik 30 à 40 mails binnen en daar is geen spam bij. Ook de vele interviews kosten veel tijd. Ik heb ook leren nee zeggen. In het begin zei ik altijd ja, maar dat was onhoudbaar."

Op de vraag wat het eerste zal zijn dat hij gaat doen als de restricties zijn opgeheven, is het antwoord simpel: "Bij mijn ouders langsgaan, dat zal heel fijn zijn. En dan met vrienden afspreken en hopelijk op restaurant gaan en op café gaan." 

Bekijk het gesprek met professor Meyfroidt in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen