AFP or licensors

Protest laait weer fel op in Libanon: woedende betogers steken banken in brand

In Libanon is het protest tegen de aanhoudende economische malaise de laatste dagen weer fel opgelaaid, ondanks de corona-lockdown. Vooral in het noorden van het land, maar ook in de hoofdstad Beiroet, kwam het voor de tweede opeenvolgende nacht tot onlusten tussen demonstranten en de oproerpolitie.

Sinds het najaar van vorig jaar stroomden de straten van Beiroet en andere Libanese steden elke dag vol met duizenden betogers. Ze protesteerden tegen de economische malaise in het land en de onmacht of onwil van de politieke elite om daar iets tegen te doen.

Door de coronacrisis viel het straatprotest vorige maand stil, maar de voorbije week is het opnieuw opgelaaid. Eerst bleef het bij auto-optochten, maar intussen komen de Libanezen weer met velen op straat, ondanks de coronamaatregelen. De laatste twee dagen kwam het tot felle onlusten tussen de demonstranten en de oproerpolitie. 

Begrafenis mondt uit in geweld

Het felste verzet brak uit in de havenstad Tripoli in het noorden van Libanon, de armste stad van het land. Gisteren bezweek daar een 26-jarige man aan de verwondingen die hij tijdens onlusten de dag voordien had opgelopen, vermoedelijk werd hij geraakt door een kogel van het leger. Zijn begrafenis mondde uit in rellen tussen demonstranten en de oproerpolitie, die tot vanochtend vroeg aanhielden. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In Tripoli, maar ook in andere steden, werden de voorbije nacht verschillende banken in brand gestoken. De banken zijn het doelwit van de woedende betogers: ze zijn al geruime tijd dicht en mensen kunnen slechts beperkt hun geld afhalen.

Libanon beleeft de ergste economische crisis sinds de burgeroorlog van 1975-1990 en is virtueel failliet. De waarde van de Libanese pond is gekelderd, de werkloosheidscijfers zijn hoog. Door de coronamaatregelen is de economische malaise zelfs nog toegenomen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Libanese economie dit jaar met 12 procent krimpen. 

"We kunnen niet anders meer doen dan op straat te komen", zegt een demonstrant bij de persagentschappen. "Mensen sterven van honger terwijl onze overheid aan het slapen is."

AFP or licensors

Meest gelezen