Protest tegen nieuwe woonwijk in Sint-Pieters-Leeuw: "Net zo leuk om laatste stukje natuur te zien als je thuiskomt"

In Sint-Pieters-Leeuw is er protest tegen een nieuwe woonwijk die er zou komen in het gehucht Negenmanneke. De buurtbewoners vrezen enerzijds dat er een kostbaar stuk natuur verdwijnt, en anderzijds door de betonnering meer wateroverlast.

De gemeente wil in een nieuwe verkaveling 30 woningen en 60 parkeerplaatsen bouwen. Maar dan moeten 30 bomen gekapt worden en verdwijnt het laatste stukje groen in Negenmanneke. Buurtbewoners hebben samen met een natuurvereniging hun bezwaren doorgegeven aan de gemeente. Maar ze vrezen dat die verkaveling er toch komt, zegt Nathalie De Vits van de bewonersgroep: "Het is het laatste stukje binnengebied waar wij in Negenmanneke eigenlijk nog bomen zien. Wij horen nog allerlei natuurgeluiden, terwijl wij zo dicht bij de ring wonen en er is niks leuker om thuis te komen en de natuur te zien, of dat nu winter, herfst, lente of zomer is, dat maakt niet uit."

Nog meer wateroverlast

De wijk het Negenmanneke komt regelmatig in het nieuws door de overstromingen die grote delen van de wijk vaak teisteren. Het nu nog groene en rustige binnengebied staat ingekleurd als overstromingsgevoelig en bij sterke regenval moeten pompen de kelders van buurtbewoners proberen droog te houden. De buurtbewoners vrezen dat los van de natuur die zou verdwijnen, de betonnering voor nog meer wateroverlast zal zorgen. 

Meest gelezen