DRIES LUYTEN

Stadsdichter Seckou schrijft met 219 Antwerpenaren "Krachtveld", een bemoedigend gedicht in tijden van corona 

De Antwerpse stadsdichter Seckou Ouologuem heeft samen met 219 andere Antwerpenaren een bemoedigend stadsgedicht geschreven in tijden van corona. Seckou sprokkelde de mooiste, meest inspirerende of gevatte zinnen en woorden uit de inzendingen van stadsbewoners bij elkaar, en gebruikte die als bouwstenen voor "Krachtveld". Binnenkort komen er ook affiches van het gedicht. Seckou wil die "strategisch als een bezwering rond Antwerpen plaatsen, zodat wij elkaar voor altijd omringen."

Seckou Ouologuem heeft met "Krachtveld" zijn eerste wapenfeit als nieuwe stadsdichter van Antwerpen klaar, en dat is meteen een schot in de roos. Ongeveer een maand geleden lanceerde de slamdichter een oproep aan alle Antwerpenaren om een bijdrage in te sturen voor een groots poëzieproject, en 219 stadsbewoners gingen daarop in.

"Wekenlang ontving ik bemoedigende woorden, gedichten en anekdotes. Klein en groot, vaag en dwingend, hartverscheurend en hartverwarmend", vertelt hij. "Ik deinde enkele weken mee op de gedachtestroom van Antwerpen."

Uit alle ingestuurde liefde, pijn, hoop en bekommernissen heb ik een bezwering gecreëerd

Seckou Ouologuem, stadsdichter Antwerpen

Met die 219 inzendingen in 21 verschillende talen boetseerde Seckou "Krachtveld", een bonte collage aan stemmen van 't Stad: "Uit alle ingestuurde liefde, pijn, hoop en bekommernissen heb ik een bezwering gecreëerd. Een krachtveld met 219 intenties die ik strategisch als een bezwering rond Antwerpen wil plaatsen, zodat wij elkaar voor altijd omringen."

Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) is fan: "In deze moeilijke periode is het belangrijk om positief te blijven en naar de toekomst te kijken. Het is fijn om te zien dat verschillende Antwerpenaren meegewerkt hebben aan dit stadsgedicht en zo ook hun engagement en hoop voor onze stad mee uitdragen."

Een krachtveld rond 't Stad

Het gedicht moet een beschermend net rond Antwerpen weven, niet alleen symbolisch, maar ook fysiek: de volgende weken zal "Krachtveld" met mondjesmaat verschijnen op elektriciteitskasten in een cirkel rond de stad. Daarvoor werkte Seckou samen met grafisch ontwerper Timothy Van de Laar, om het gedicht ook visueel tot zijn recht te laten komen.

Maar ook de stadsbewoners zelf kunnen een schakel van "Krachtveld" worden: vanaf volgende maand is er een affiche van het gedicht beschikbaar. Antwerpenaren kunnen die dan gratis ophalen om aan hun raam te hangen. Wie graag een poster wil, kan een mailtje sturen naar het adres krachtveld@iedereenstadsdichter.be om op de hoogte te blijven.

Lees hieronder het resultaat:

Seckou komt met dit inclusieve project zijn belofte na om de Antwerpenaren zo actief mogelijk te betrekken bij zijn stadsdichterschap. De laatste donderdag van januari dit jaar nam hij nog de fakkel over van dichteres Maud Vanhauwaert. Hij is de tiende dichter die twee jaar lang poëzie naar Antwerpen zal brengen.

Herbekijk hieronder de beelden van zijn inhuldiging als stadsdichter uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen