Steenrijke Noorse zakenman verdacht van moord op verdwenen echtgenote

In Noorwegen heeft de politie Tom Hagen opgepakt, een van de rijkste mannen van het land. Hagen wordt ervan verdacht de verdwijning van zijn vrouw (mee) in scène te hebben gezet om de moord op haar te verdoezelen. Van Hagens vrouw, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, ontbreekt al anderhalf jaar lang elk spoor.

De Noorse politie kwam gisteren met een mogelijke doorbraak in de verdwijningszaak van miljonairsvrouw Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Haar echtgenoot, de rijke zakenman Tom Hagen, was op weg naar zijn werk opgepakt op verdenking van moord of medeplichtigheid aan moord op zijn vrouw. 

Falkevik Hagen (69) verdween op 31 oktober 2018 uit haar huis in Lørenskog, oostelijk van Oslo. In een briefje dat ze achterlieten, eisten de ontvoerders losgeld. Volgens de Noorse krant VG zouden ze een bedrag van 9 miljoen euro aan cryptomunten hebben geëist. Politiediensten mochten er niet aan te pas komen, maar Hagen lichtte hen toch in. 

Omdat speurwerk in binnen- en buitenland niets opleverde, lichtte de politie begin 2019 het publiek toch in, in de hoop dat zo de gouden tip zou binnenlopen. Maar dat gebeurde niet. Speurders zochten de omgeving af en dregden een vijver in de buurt van de woning, maar anderhalf jaar later is er van de vrouw nog steeds geen spoor. De ontvoerders lieten volgens een advocaat van de familie in de zomer van 2019 nog wel van zich horen, maar zonder echt bewijs dat de vrouw nog in leven was.

Ontvoering als misleiding

Zoals in het eerste het beste misdaadverhaal blijkt de verdachte nu veel dichter bij het slachtoffer te staan. Politiecommissaris Tommy Brøske zei gisteren dat de ontvoeringszaak alles weg heeft van een "duidelijk geplande misleiding". "Hoe meer het aantal hypotheses daalde, hoe meer de focus op Hagen kwam te liggen", aldus Brøske op de persconferentie. De politie voerde huiszoekingen uit in Hagens woning en kantoor, maar details over het onderzoek of het mogelijke motief wilde de politie niet kwijt. 

Tom Hagen is een mediaschuwe zakenman, die met vastgoed en een energiebedrijf steenrijk is geworden. Met een vermogen van circa 150 miljoen euro is hij een van de rijkste mannen in Noorwegen. 

Openbaar aanklager Åse Kjustad Eriksson sloot niet uit dat er binnenkort nog andere mensen opgepakt worden in de zaak. Hij wil Tom Hagen alvast tot vier weken in voorhechtenis houden.

Meest gelezen