Gerti Wouters

Bezitters van eigen strandcabines mogen die voorlopig nog niet gebruiken door coronavirus 

De conferentie van kustburgemeesters heeft een lijn getrokken: professionelen mogen de strandcabines al opstellen, particulieren moeten nog even wachten. In zo'n cabine zit dan allerlei materiaal zoals strandstoelen en emmertjes en schoppen voor de kinderen. 

Er zijn 2 categorieën badkarhouders. De particulieren en de professionelen. De particulieren zijn mensen die een badkar hebben die ze alleen voor zichzelf gebruiken. De professionelen verhuren badkarren. De kustburgemeesters hebben gisteren tijdens hun conferentie een beslissing genomen over één categorie van badkarhouders.

De particulieren die een eigen badkar hebben en die willen gebruiken, zullen nog even geduld moeten oefenen, zegt Dirk De fauw, voorzitter van de kustburgemeesters: "De professionele uitbaters van cabines of constructies mogen die plaatsen op het strand, maar nog niet in uitbating gaan. De particulieren mogen die nog niet plaatsen, want de verleiding voor een particulier is te groot om bij mooi weer toch naar het strand te gaan. Onze afspraak is dat we terug samenkomen op 11 mei om de situatie te evalueren. Inmiddels kan er ook een reglement uitgewerkt worden, want het probleem is ook, die strandcabines staan dicht bij elkaar en eigenlijk zou het goed zijn dat er daar een vorm van afscheiding tussen de cabines kan worden gezet om het virus geen kans te geven."

Op 11 mei zitten de burgemeesters weer samen. Dan zal opnieuw bekeken worden of er een volgende stap kan gezet worden, al naargelang het virus zich minder voortzet of niet. 

Verschillen per badplaats

De burgemeesters zijn bevoegd over de materie. Een gemeentebestuur kan dus zelf beslissen. Naast de overeenkomst tussen alle kustplaatsen over de particulieren zijn er toch nog verschillen. In De Haan is burgemeester Wilfried Vandaele heel strikt: hij wil geen badkarren op het strand. Niet van de particulieren en niet van de professionelen.

In De Panne staan de zogenoemde rolcabines er al. Dat zijn strandcabines met grote wielen. Schepen van toerisme Cindy Verbrugge geeft daar een mooie reden voor: "De rolcabines zijn erfgoed. Ze geven ook een mooi en nostalgisch uitzicht aan ons strand. Normaal mogen die worden uitgebaat door concessionarissen, maar daarvoor wachten we nog af."

Het is wel de nationale veiligheidsraad die beslist wanneer de toerist weer helemaal zoals vroeger naar de kust mag komen. Afwachten dus of de opgestelde strandcabines van de professionelen ook effectief veel gebruikt zullen kunnen worden.

Meest gelezen