Tom Jaenen

Student Tom Jaenen gaat helpen in lagere school: "Een mondmasker? Mimiek is te belangrijk tijdens lesgeven"

Leraar in opleiding Tom Jaenen uit Lommel gaat helpen in een basisschool zodra die gedeeltelijk opengaan vanaf 15 mei.  Alle hulp is welkom, dus worden ook student-leerkrachten ingeschakeld. 

Vanaf 15 mei gaan de scholen gedeeltelijk opnieuw open. Alle hulp is welkom, dus worden daarvoor ook studenten van de lerarenopleiding ingeschakeld. Tom Jaenen is laatstejaars aan hogeschool UCLL en zal gaan helpen in de Vrije basisschool in Sint-Jan in Lommel. “Ik krijg 10 leerlingen onder mijn hoede om les aan te geven."

Voor de studenten is dat een hele verantwoordelijkheid, maar als laatstejaars hebben ze natuurlijk al wel wat ervaring. “Ik heb stage gelopen in januari en help al een tijdje in de opvang. Ik ken de leerlingen en leerkrachten ondertussen en lesgeven is al een gewoonte geworden. Maar nu sta ik er wel alleen voor, dus ga ik nog veel leren."

Mondmasker?

De heropening van de scholen brengt heel wat voorzorgsmaatregelen met zich mee. Zo spreekt het voor zich dat onder meer iedereen afstand moet bewaren. “Ik sta nu soms in de noodopvang en daar draag ik een mondmasker. Dat doe ik wel liever niet als ik les moet geven, want mimiek is ontzettend belangrijk. Maar een leerkracht loopt natuurlijk ook rond in de klas, dus als ik te dicht zou komen bij de leerlingen, zet ik het wel op.”

Onze focus ligt op het welzijn van de kinderen

Tom Jaenen

Voor de kinderen is dit natuurlijk ook een heel bijzondere situatie. Voor velen zal het wennen zijn. "Onze focus ligt op het welzijn van de leerlingen. Ze zien bijvoorbeeld hun vriendjes wel, maar mogen niet te dichtbij elkaar komen, zulke situaties brengt heel wat teweeg bij hen." 

Het laatste jaar in een basisschool is een belangrijk jaar. Daarom wil Tom zo veel mogelijk essentiële kennis meegeven aan de leerlingen, zodat iedereen kan doorschuiven naar het secundair onderwijs. "Het is voor iedereen een grote uitdaging, voor ons, de kinderen én de ouders. Daarom is het fijn dat wij als studenten ons steentje kunnen bijdragen."

Tom Jaenen

Meest gelezen