Sock 'n Roll

Verlies jij je sokken in de was? Gentse studenten vinden de oplossing in een waszak met 18 compartimenten

Vier Gentse student-ondernemers hebben een ecologische waszak uitgevonden om sokken samen te houden in de was. De zak heeft de toepasselijke naam "Sock 'n Roll" gekregen. "Het is een zak met 18 verschillende zakjes waar je telkens een paar kousen in kan stoppen", vertelt Sophie Van Peteghem.

Het overkomt ons allemaal: we halen de was uit en we zijn kousen kwijt. Dat brengt vaak de nodige frustraties met zich mee. Waar die verloren kousen gebleven zijn is vaak een groot mysterie, maar 4 student-ondernemers zagen potentieel in het probleem en wilden met een oplossing komen voor de "weeskousen". "We hebben besloten om een soort waszak te maken", vertelt studente Sophie Van Peteghem. "De zak is gemaakt van ecologisch materiaal en er zijn 18 verschillende compartimentjes in de zak, 9 langs iedere kant. In ieder zakje steek je een paar kousen zodat je ze niet kan verliezen", legt studente Sophie uit. 

Van de wasmachine naar de droogkast

"Je kan de waszak heel gemakkelijk in een volle wasmachine steken en dan wassen op een programma van 30 à 40 graden. Als de was gedaan is, kan je de zak gewoon direct in de droogkast steken. Zo zijn de sokken gewassen en gedroogd, en bovenal zijn de paren mooi samengebleven. Het lijkt op een gewone waszak voor lingerie, maar het grote verschil zit hem in de verschillende kleine zakjes." 

Ieder van ons heeft hetzelfde probleem en dezelfde frustratie over verloren sokken in de was

Studente Sophie Van Peteghem

Herkenbaar probleem

De 4 laatstejaars studenten KMO-management staken een tijd geleden de koppen bij elkaar. "Voor onze bachelorproef kregen we de opdracht om een product te ontwikkelen. We hadden allemaal verschillende ideeën maar over de waszak voor sokken waren we het unaniem eens met elkaar", vertelt Sophie. "Ieder van ons heeft hetzelfde probleem en dezelfde frustratie over verloren sokken. We hebben dan een bevraging gedaan bij vrienden en familie waar we hetzelfde hoorden. We gingen ook de straat op om aan voorbijgangers te vragen of zij dit een nuttig product zouden vinden."

Na een enquête bleek dat veel mensen gefrustreerd zijn omdat hun sokken verdwenen in de was. Een speciale waszak zou dé oplossing kunnen zijn

Studente Sophie Van Peteghem

Niet voor mondmaskers

Kunnen er mondmaskers in? "Mondmaskers passen wel in de zakjes, maar de zak zelf mag maar op maximum 40 graden gewassen worden. Mondmaskers moeten op 90 graden gewassen worden, dus de zak kan er niet voor gebruikt worden," benadrukt Sophie nog.

De productie van de "Sock 'n Roll" ligt nu wel stil: "Door de coronacrisis kunnen we voorlopig geen waszakken in winkels verkopen, maar we hebben ook een crowdfunding waar de waszak besteld kan worden."

Meest gelezen