Videospeler inladen...

"Als de visprijzen nog 5 procent dalen, dan gaan onze vissers niet meer uitvaren", zegt directeur visveiling 

De vissers aan onze kust maken zich grote zorgen over hun inkomsten. Sinds de start van de coronacrisis is de prijs voor vis in vrije val. Voor een grote tong bijvoorbeeld, die vaak op restaurant gegeten wordt, betaal je nu tot 70 procent minder.

"Die lage prijzen zijn voor onze vissers niet lang meer vol te houden. Als de visprijzen nog 5 procent dalen, dan gaan onze vissers niet meer uitvaren", zegt Tom Premereur van de visveiling in Oostende en Zeebrugge.

"Sinds de coronacrisis in Europa uitgebroken is, zijn de prijzen beginnen dalen. En die blijven maar dalen. We hebben even een stabilisering gekend, maar sinds maandag zijn de prijzen opnieuw aan het zakken. Nu komen we echt op een break-evenpunt, waar een visser zal moeten beslissen om uit te varen met verlies of zijn vaartuig gewoon stil te leggen."

"Eet meer Noordzeevis"

"Ik roep de mensen echt op om wat extra wilde vis te eten", zegt Premereur. "Zo steun je de lokale economie en onze Vlaamse vissers. Zij gaan letterlijk door weer en wind op zoek naar lekkere vis. Het zou fijn zijn dat we die mensen nu kunnen steunen door gewoon wat vis te kopen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen