Videospeler inladen...

Wanneer vinden we een vaccin tegen IS? Deze maand in Vranckx & Byloo

In de nieuwe aflevering van hun podcast vragen Rudi en Vincent zich af hoe de rest van de planeet omgaat met de coronacrisis. Terwijl maffiosi en jihadi’s in Italië en de Sahel de situatie uitbuiten, produceert Gaza mondmaskers voor de rest van de wereld. 

Nadat hij verstek heeft moeten laten gaan voor de vorige aflevering, is Vincent Byloo weer helemaal terug. Zijn kuchje bleek een onschuldige verkoudheid. Maar nu zit Rudi met hooikoorts. Zo blijven we bezig, natuurlijk.

In Syrië en Irak, en nog meer in de Sahel, laait dat andere virus weer op waar we nog geen vaccin tegen gevonden hebben: IS. De terreurgroep is terug van nooit helemaal weggeweest. Hoe sterk staan ze? En moeten we ons in Europa zorgen maken? Jihadwatcher Pieter Van Ostaeyen schuift mee aan tafel - op anderhalve meter afstand, weliswaar.

Van die verkoudheid is echt niets meer te merken: Byloo ziet zich al dartelen door bucolische landschappen vol dodo’s. De coronacrisis heeft immers één hoopgevend zij-effect: de luchtverontreiniging is sterker gedaald dan de hele voorbije vijftig jaar opgeteld. Maar willen we die winst behouden, dan moeten er wel fundamentele keuzes gemaakt worden, merkt Rudi op. Wanneer staat de visionaire leider op die dat durft?

Jihadwatcher Pieter Van Ostaeyen ziet de IS-sympathieën op Twitter opnieuw opleven. (Foto: Goran Verluyten)

De voorbije maand vloog Rudi per internetverbinding de wereld rond. Hij ontdekte dat in Ecuador de zorgsector is ingestort door de coronacrisis. Daar voltrekt zich de ramp waar Italië voor vreesde. In Gaza gaat het dan weer, tegen alle verwachtingen in, vrij goed: daar zijn nog maar 17 coronabesmettingen gemeld. Ironisch genoeg dankzij de Israëlische blokkade. 

En welk advies Rudi aan zijn jongere zelf zou geven, of gewoon aan elke jongere die nu afstudeert? Dat hoor je in de nieuwe Vranckx & Byloo.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen