Geen aparte afdeling meer voor coronapatïenten in woonzorgcentrum 't Spelthof in Binkom

In woonzorgcentrum 't Spelthof in Binkom bij Lubbeek is er geen aparte afdeling meer voor besmette coronapatiënten. Het rusthuis werd zwaar getroffen door het coronavirus, 16 van de 86 bewoners overleden. 

De afgelopen twee weken lijkt de situatie in woonzorgcentrum 't Spelthof gestabiliseerd. Er werden geen nieuwe overlijdens, noch nieuwe  besmettingen vastgesteld. Ook de bewoners en de personeelsleden die besmet raakten zijn aan de beterhand. "'t Spelthof werd hard getroffen door het coronavirus", vertelt huisdokter Filip Charlier. "Meer dan de helft van de bewoners raakte besmet, 16  mensen overleden. Maar nu zien we dat de bewoners en het personeel al een tijdje geen symptomen meer vertonen en daarom hebben we beslist om een berekend risico te nemen en de aparte afdeling voor besmette bewoners te sluiten."

Bezoek

De beslissing werd genomen in overleg met het personeel, de familie en het Agentschap Zorg en Gezondheid. "De opheffing wil wel niet zeggen dat we nu ook bezoek zullen ontvangen", legt de dokter uit. "Daarvoor wachten we op de richtlijnen van de Vlaamse overheid." 

Coronavirus binnengebracht door een dame die helaas niet getest werd in het ziekenhuis

Filip Charlier, huisarts wzc 't Spelthof Binkom

Volgens Charlier heeft het woonzorgcentrum de pech gehad dat het al in een vroeg stadium met het coronavirus werd geconfronteerd. "Het virus is hier binnengebracht midden maart door een dame die na een ziekenhuisopname hier enkele dagen werd opgevangen", vertelt de arts. "Zij had geen symptomen en werd dus ook niet getest in het ziekenhuis, maar nadien bleek dat ze wel besmet was. Helaas hadden we toen nog geen beschermingsmateriaal  en waren er nog geen richtlijnen van de Vlaamse overheid om de situatie aan te pakken. Gelukkig kregen we de situatie onder controle met de hulp van externe experten en konden we iedereen testen."  

Meest gelezen