BELGA

Aanwerving van contactopspoorders loopt vertraging op: "Wij zullen klaar zijn tegen 11 mei, daar sta ik garant voor"

De aanwerving van de 1.200 contactopspoorders die het coronavirus moeten helpen bestrijden in Vlaanderen, heeft vertraging opgelopen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) verteld in "De ochtend". Vorige week werd een offerte uitgeschreven om op zoek te gaan naar een externe partner, die moest helpen bij de aanwerving van de contactopspoorders. Door een probleem met de offerte moet de hele procedure herhaald worden. "We zullen op tijd (11 mei, red.) klaar zijn, daar sta ik garant voor", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in het Vlaams Parlement.

Contactopsporing wordt een belangrijk onderdeel van de Belgische exitstrategie om de coronamaatregelen stapsgewijs terug te draaien. Dat moet er als volgt uitzien: als een dokter een besmetting bij u vaststelt, zal die dat signaleren bij een callcenter. Die telefooncentrale zal u vervolgens vragen om een lijst te maken van alle mensen met wie u de voorbije 14 dagen fysiek contact hebt gehad. Alle mensen op die lijst zullen op hun beurt ook gebeld worden, om te zeggen dat ze mogelijk besmet zijn. Zo kunnen ook zij getest worden, of de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om verdere besmettingen te vermijden.

Daar zijn natuurlijk heel wat extra werkkrachten voor nodig. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kondigde eerder aan dat hij op zoek zou gaan naar 1.200 mensen die zich voltijds zouden bezighouden met die contactopsporing. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren: op 4 mei zou de contactopsporing operationeel moeten zijn, dat werd toch vooropgesteld. Op die dag zullen namelijk de eerste stappen worden genomen om de coronamaatregelen te versoepelen, zoals de heropstart van niet-essentiële bedrijven.

Vertraging

Alleen zal de vooropgestelde deadline van 4 mei niet gehaald worden. Er is vorige week een offerte uitgeschreven om een externe partner te zoeken, die zou moeten helpen bij de rekrutering van de 1.200 contactopspoorders. Volgens de inspectiedienst Financiën was er een probleem met die offerte, waardoor de hele procedure nu herhaald moet worden.

Er waren een aantal formaliteiten die niet vervuld waren

Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid

Beke blijft op de oppervlakte over wat dat probleem dan precies was. "Er waren een aantal formaliteiten die niet vervuld waren", vertelt hij. "Maar we hebben een nieuwe aanbesteding uitgeschreven, ik hoop deze week een externe partner aan te duiden."

"Maar we hebben niet stilgezeten", zegt Beke. "De scripts en profielen zijn uitgeschreven, de opleidingen voor de mensen staan klaar. We hebben zometeen een overleg met de federale overheid en andere deelstaten om een gemeenschappelijk digitaal platform uit te werken."

Wanneer operationeel?

Wat wél zou moeten lukken tegen 4 mei, is het theoretisch model voor contactopsporing proefdraaien: "Dan zal dat hopelijk klaarstaan en kunnen we proefdraaien, onder andere ook op dat digitaal platform. Hopelijk zijn we er dan klaar voor op 11 mei, voor de volgende fase."

Hopelijk zijn we operationeel op 11 mei, voor de volgende fase

Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid

Of de deadline van 11 mei dan wel gehaald zal worden, hangt volgens Beke niet alleen af van de contactopspoorders, maar ook van de testcapaciteit: "Wie opgespoord is, moet natuurlijk ook getest kunnen worden. Er moeten genoeg artsen zijn om dat te kunnen doen, er moet genoeg materiaal zijn."

Minister-president Jan  Jambon (N-VA) heeft vanmiddag in het Vlaams Parlement bevestigd dat er volgende week genoeg testcapaciteit zal zijn. "Op federaal vlak is een platform ontwikkeld om de captatie te doen van de gegevens om de call centers mee aan te sturen. Dat zal volgende week getest worden." Volgens Jambon zullen daarvoor genoeg mensen ter beschikking staan.

Voor wat betreft de vertraging in het tracingproces erkent hij dat er iets fout is gelopen. "Maar dat is intussen hersteld. Dat bestek is terug buiten en wij zullen kunnen gunnen in de volgende dagen, waarschijnlijk vrijdag. We zullen op tijd klaar zijn, daar sta ik garant voor."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een deel van de tussenkomst van Jan Jambon in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen