Videospeler inladen...

Socialistisch ziekenfonds haalt uit naar Vlaamse regering: "Nodeloos doden gevallen in woonzorgcentra"

De Vlaamse regering had een aantal doden in de woonzorgcentra kunnen vermijden. Dat zegt voorzitter van de socialistische mutualiteiten Paul Callewaert in "De Ochtend" op Radio 1, op de vooravond van 1 mei, het feest van de arbeid. "Men heeft de bewoners zonder bezoek gezet, en het personeel zonder beschermingsmateriaal of richtlijnen. Daar is opgekropte woede over", zegt Callewaert.

"Het hele beleid heeft steken laten vallen", zegt voorzitter van de socialistische mutualiteiten Paul Callewaert stellig. Volgens Callewaert heeft de Vlaamse regering te laat gereageerd om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan in de woonzorgcentra. Vandaag is meer dan de helft van alle coronadoden gevallen in een woonzorgcentrum. Nuance is wel dat in de woonzorgcentra ook alle vermoedelijke coronadoden in de cijfers zitten, in tegenstelling tot de ziekenhuiscijfers.

Op 12 maart al werd beslist om geen bezoek meer toe te laten in de woonzorgcentra. Maar daarna bleef het volgens Callewaert wekenlang oorverdovend stil. "Men heeft de instellingen dichtgedaan zonder enige begeleidingsmaatregel, zonder beschermingsmaatregelen op vlak van kledij of maskers, zonder richtlijnen over de opvang of behandeling, en zonder bezoeksrecht", zegt Callewaert. "Dat heeft honderden personeelsleden, duizenden bewoners, en tienduizenden familieleden in de onzekerheid gestort."

Als je de instellingen sluit en pas 4 weken later de eerste maatregelen neemt, dan ben je kostbare weken verloren

Paul Callewaert, voorzitter socialistische mutualiteiten

Het is makkelijk om een crisis achteraf te voorspellen natuurlijk. Maar volgens het socialistisch ziekenfonds kon er wel degelijk, met de kennis van toen, vroeger gehandeld worden. "Men wist al lang dat ouderen de zwaksten waren. Het reactievermogen was echt traag. Als je op 12 maart de instellingen sluit, en de eerste echte maatregelen pas tot 4 weken later neemt, met een taskforce die de problemen moet oplossen en het tienpuntenplan van minister Beke, dan ben je 4 kostbare weken verloren", zegt Callewaert.

Er was volgens Callewaert dan ook een proactieve aanpak nodig. "De taskforce had er meteen moeten zijn. Men had beschermingsmateriaal moeten voorzien en duidelijke richtlijnen over de behandeling. En men had meteen genoeg moeten testen", zegt hij. "Zo had men een aantal doden kunnen vermijden. Men heeft nu ook de personeelsleden opgesloten in de instellingen zonder bescherming. Daar is echt opgekropte woede over. Laat dit een les zijn voor de toekomst, dat overleg met de partners in het middenveld, die met de voeten in de modder staan, belangrijk is."

Bezoek

Callewaert begrijpt ook niet dat de bewoners van woonzorgcentra nu al meer dan een maand zonder bezoek moeten leven. Twee weken geleden besliste de Nationale Veiligheidsraad nochtans om het weer toe te laten, maar dat werd teruggeschroefd omdat er niet genoeg waarborgen waren voor de veiligheid. Vanaf volgende week zullen instellingen voor mensen met een beperking wél opnieuw bezoek mogen ontvangen, volgens strikte richtlijnen. Callewaert pleit er dan ook voor om ook het toelaten van bezoek in woonzorgcentra opnieuw te bekijken. 

Bezoek in woonzorgcentra met alle beschermingsmaatregelen zoals plexiglas, moet kunnen

Paul Callewaert, voorzitter socialistische mutualiteiten

"Wij vonden dat men al vanaf het begin op één of andere manier bezoek moest kunnen regelen", zegt Callewaert. "Zeker voor mensen bij wie het einde nadert. In het buitenland, maar ook in ons land, hebben we intussen al voorbeelden gezien om bezoek te regelen op een creatieve manier. Ik denk dat het met alle beschermingsmaatregelen, zoals plexiglas, en de juiste richtlijnen moet kunnen."

Solidariteit

Maar de coronacrisis heeft ook iets goeds veroorzaakt, vindt Callewaert. "Er is een golf van spontane solidariteit tot stand gekomen", zegt Callewaert. "Mensen die ons verzorgen, mensen die blijven werken om samenleving draaiende te houden, mensen die in kot blijven, mensen die mondmaskers maken,... En naast die spontane solidariteit is er ook een georganiseerde solidariteit van de overheid: de sociale zekerheid en het herverdelingsmechanisme. Daarmee bestrijdt men een crisis. Na 2 crisissen op 10 jaar tijd is het stilaan duidelijk dat we als gemeenschap sterk staan als we een sterke overheid hebben en een sterke sociale zekerheid. Laten we dat koesteren", aldus Callewaert.

Beluister het gesprek met Paul Callewaert in "De ochtend":

Nicolas Maeterlinck

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen