Productie in tijden van corona: deze bedrijven uit Pittem, Westerlo en Turnhout doen hun verhaal

Bedrijven die hun productie volledig hebben moeten stopzetten wegens de coronacrisis, proberen vanaf maandag 4 mei opnieuw aan de slag te gaan. Maar er zijn ook bedrijven die volledig of deels aan de slag zijn gebleven sinds de lockdown van 13 maart. Drie bedrijven die de voorbije maanden te zien waren in ons magazine "De markt" getuigen over de impact van de coronacrisis.

Het wordt voor veel bedrijven de grote test, maandag. Kunnen zij op een veilige manier hun productie heropstarten als de eerste fase van de versoepeling van de speciale coronamaatregelen ingaat? Met man en macht hebben ze hun productieruimtes en werkposten heringericht,  ontmettingsgels en mondmaskers aangekocht en plexiglas geïnstalleerd. 

Er zijn ook bedrijven die nog  niet kunnen heropstarten omdat hun afzetmarkt fors is gekrompen. Voor anderen verandert er nauwelijks iets. Zij zijn blijven produceren en kunnen lopende bestellingen afwerken. Of hun werkplaatsen zijn ruim genoeg en zo ingericht dat voldoende fysieke afstand houden er geen probleem vormt. Wij vonden voorbeelden bij drie bedrijven die eerder te zien waren in ons economisch magazine "De markt". Omdat we nu beter niet bij hen langs gaan, stuurden zij ons zelf beelden van hoe zij in tijden van corona wel, niet of maar gedeeltelijk werken.

Kant-en-klaarmaaltijden niet meer in trek, leve de maaltijdbox

Bij Starmeal/The Foodmaker in Westerlo voelen ze de coronacrisis heel sterk. Starmeal/The Foodmaker maakt kant-en-klare maaltijden, salades,  sandwiches en wraps voor supermarkten. Grote klanten zijn weggevallen, 14 eigen restaurants zijn dicht.  Het bedrijf draait nu op slechts 20 tot 30 procent van zijn capaciteit. CEO Lieven Van Lommel legt in onderstaande video uit hoe het bedrijf daarmee omgaat:

Videospeler inladen...

Afstand houden aan het weefgetouw: geen probleem

Bij weverij Clarysse in Pittem in West-Vlaanderen, producent van badlinnen, zijn de weefgetouwen en confectiemachines blijven draaien na 13 maart.  Waar in veel andere bedrijven de productie is weggevallen en bedienden aan de slag bleven via thuiswerk, is het hier net andersom. Voor bedienden is er overgeschakeld naar een systeem van deeltijdse werkloosheid. Marketing manager Mieke Deprez legt het uit in deze video:

Videospeler inladen...

Belgische kaviaar kan niet worden geoogst

In december vorig jaar, toen we bij kaviaarproducent Royal Belgian Caviar in Turnhout waren, was het er alle hens aan dek net voor de eindejaarsfeesten. Maar sinds 19 maart is de kaviaarproductie volledig stilgevallen. Commercieel directeur Cédric Paquet legt in onderstaande video uit hoe dat komt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen