Sluiting horeca en festivals doet prijs frietaardappelen kelderen: "Gelukkig eten we nog chips"

Door de coronacrisis staat de prijs van de aardappelen historisch laag. De prijs voor 100 kilogram frietaardappelen is ineengestort naar één euro. "Horecazaken zijn dicht, boeren krijgen hun oogst niet meer kwijt", zeggen landbouworganisaties. 

Het zal je misschien verwonderen dat de prijs van de aardappelen gekelderd is, want in de supermarkt liggen de aardappelen in de rekken aan 1 à 1,5 euro per kilogram. Maar voor de vrije aardappelen of frietaardappelen, die verkocht worden aan horecazaken, daalde de prijs tot  1 euro voor 100 kilogram. "Horecazaken zijn gesloten, dus kunnen de boeren hun oogst niet meer kwijt", klinkt het bij landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat en Boerenbond. "De frietaardappelen zijn meestal goed voor een derde van de oogst van de landbouwers. Voor de coronacrisis gingen ze weg aan ongeveer 20 euro per honderd kilogram. Maar de vraag is als gevolg van de coronacrisis volledig weggevallen."

Ook zomerfestivals gaan niet door, plaatsen waar ontzettend veel friet wordt gegeten. Het is dus een ramp

Michel Hendrickx, landbouwer uit Meldert

"Onze frietaardappelen zijn waardeloos, er is totaal geen vraag meer naar", laat landbouwer Michel Hendricx uit Meldert weten. "Het ligt vooral aan het feit dat de horeca dicht is. En daar komt dan ook nog eens bij dat er deze zomer geen enkel groot festival mag doorgaan, plaatsen waar ontzettend veel friet wordt gegeten. Maar gelukkig eten we wel nog veel chips, de vraag naar aardappelen om chips te maken is groot. Maar de frietaardappelen dat is een ramp, ik verlies 250.000 à 300.000 euro. Het is wachten tot de horeca opnieuw mag opengaan. Maar ik kan mijn aardappelen niet blijven bewaren in mijn loods. Misschien kan ik dat nog doen tot ten laatste juli, maar dan wordt het te warm binnen in de loods om de aardappelen nog goed te kunnen bewaren." 

Die 1 euro, dat is om er een prijs op te plakken. Aardappelen zijn zo goed als gratis en worden niet meer opgehaald bij de boer.

David Ketelslegers, landbouwer uit Vliermaal

Ook aardappelboer David Ketelslegers uit Vliermaal voelt de prijsinstorting tot diep in zijn portefeuille. "Vrije aardappelen zijn zo goed als gratis en worden gewoonweg niet afgehaald bij de teler. Die 1 euro, dat is om er nog een prijs op te plakken. Wij verkopen ook niet aan winkels, want daar heb je een vergunning voor nodig. Wat wij doen is telen en bewaren. Een fabriek komt de aardappelen ophalen, en verwerkt ze dan tot frieten of kroketten. Dat valt nu helemaal weg. Er zijn geen andere alternatieven om die aardappelen kwijt te geraken." 

Voor Ketelslegers komt deze crisis volledig onverwachts. "Dit is allemaal zo snel op ons afgekomen dat we tijd niet hebben gehad om ons voor te bereiden. Ik teel al zeven jaar aardappelen, en het is de eerste keer dat dit gebeurt."

Meest gelezen