De aanhoudende droogte was duidelijk merkbaar op onze akkers.
Michaël Torfs

De "zeer goede zomermaand" april: ruim 110 uur extra zon, en de op twee na warmste

Voor de bijna afgelopen maand april gelden op klimatologisch vlak drie codewoorden: warm, droog en zonnig. Dat blijft zo, ook nadat het weer de laatste drie dagen nog net omsloeg. Afhankelijk van hoe je het bekijkt, was het de op twee of op drie na warmste april ooit gemeten. En ook het aantal uren zonneschijn springt eruit, die waarde was vergelijkbaar met "een zeer goede zomermaand", zegt weerman Frank Deboosere. 

We kregen de ene dag na de andere droog, zonnig weer met een droge continentale wind. Omdat de zon telkens ongehinderd haar gang kon gaan, klommen de maximumwaarden meestal hoog, met uitschieters op 5 en 8 april, toen telkens een dagrecord werd gebroken. Op 5 april werd het 22,4 graden Celsius, drie dagen later klom het kwik naar 24,1 graden. Nooit was het op die dagen zo warm sinds 1892. 

Het KMI lijstte het aantal dagrecords door de jaren heen op, en daar zien we de laatste jaren steeds meer records, vooral warmte-uitschieters. Het aantal kouderecords lijkt steeds maar af te nemen. Dat wijst opnieuw op de opwarming van het klimaat. (lees door onder de tweet)

Drie tot vier graden warmer

De gemiddelde maximumtemperatuur voor april zou uitkomen op ongeveer 18,3 graden. Enkel het jaar 2007 (met 20,5 graden) en het jaar 2011 (met 19,6 graden) waren warmer op dit vlak sinds het begin van de metingen in 1833. 

Het cijfer voor deze maand april ligt ruim 4 graden boven het cijfer van de referentieperiode 1981-2010, berekende het KMI, en dat is toch ook een periode waarin de opwarming zich al voor een deel had ingezet.

Ook de algemene gemiddelde temperatuur komt een stuk hoger uit dan normaal, ongeveer 3 graden. Het gaat dan om de temperatuur die naast de maximum- ook de minimumwaarden meerekent, en we hadden vaak koele nachten. April komt hier op plaats 4, na 2007, 2001 en 2018.

Het was ook een droge maand, ondanks de regen van de voorbije dagen, zegt Rozemien De Troch van het KMI. Oorspronkelijk stond april in de top-10 van droogste maanden ooit, maar door de late regen is dit veranderd. 

Qua aantal uren zonneschijn eindigen we op een tweede plaats, met ruim 270 uren. Enkel 2007 scoorde beter. "We hadden ruim 110 uren zonneschijn meer dan een gemiddelde maand april, het was dus uiterst zonnig", zegt weerman Frank Deboosere. Hij vergelijkt het met een zomermaand, "een zeer goede zomermaand" zelfs. 

In april hadden we ook een hoog aantal dagen (15) met een heldere hemel of weinig bewolking, aldus nog het KMI. 

Qua zonneschijn leek april op een zeer goede zomermaand

Meest gelezen