Radio 2

Oma en opa bezoeken dankzij Kortrijkse babbelbus

Senioren die in een woonzorgcentrum in Kortrijk verblijven, kunnen weer bezoek krijgen dankzij de babbelbus. Dat is een bus die zo is ingericht dat ze er veilig vrienden en familie kunnen ontmoeten. 

In het midden van de babbelbus hangt er een plexiglas om de rusthuisbewoner en de bezoeker van elkaar gescheiden te houden. De ouderen kunnen instappen aan de achterkant van het busje, met een lift. De bezoekers aan de voorkant. En dan kunnen ze elkaar toch eens in 't echt zien en spreken.

De bus van Zorg Kortrijk werd uitgetest in woonzorgcentrum Ter Melle in Heule. Jean-Pierre Wylin bezocht zijn mama voor het eerst in zes weken.  "Het is erg goed verlopen. Ze was blij dat ze mij na zes weken opnieuw persoonlijk kon spreken. Ze was vrij emotioneel omdat ze veel mensen al lange tijd niet meer gezien heeft. Het is ook zo dat ze verlangt tot ze ons weer kan zien in de cafetaria. Normaal komen wij bijna elke zondag samen om met haar een kopje koffie te drinken. Dat kan nu niet meer."

Mijn mama was vrij emotioneel omdat ze veel mensen al lang niet meer heeft gezien
Bezoeker Jean-Pierre Wylin

In de toekomst ook "tuinbezoeken"

Schepen van sociale zaken Philippe De Coene (SP.A): "Ik ben er geen voorstander van om snel komaf te maken met het bezoekverbod in woonzorgcentra. In onze rusthuizen hebben we maar weinig gevallen van coronabesmetting. En dat wil ik ten alle prijze zo houden. Want het is een kwestie van leven en dood. Maar tegelijkertijd zoeken we naar creatieve manieren om bezoek op een veilige manier mogelijk te maken. De babbelbus is daar een mooi voorbeeld van. Er komen ook afgescheiden tuinbezoeken."

Meest gelezen