Radio 2

Kortrijkse beeldschermproducent Barco stelt virtuele klaslokalen ter beschikking van het onderwijs

Beeldschermproducent Barco uit Kortrijk stelt tijdens de coronacrisis zijn 3 virtuele klaslokalen ter beschikking van scholen. Eerder deed het bedrijf hetzelfde voor bedrijven die niet meer naar het buitenland mochten door het vliegverbod. De 3 eerste sessies zijn gratis, daarna kost het 500 euro. Dat geld gaat wel naar het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk. 

Het was een idee dat nog dateert van de tijd toen het vliegverbod inging. Bedrijven uit de buurt van Kortrijk konden geen trainingen meer geven in het buitenland, maar konden bij Barco een virtueel klaslokaal huren om toch nog opleidingen te kunnen geven. Dat gebeurde een tweetal keren. Toen werd het 13 maart en werd zo'n les een niet-essentiële verplaatsing. De bedrijven kwamen niet meer. Barco besloot dan de scholen uit de buurt te helpen met hun aanbod.

(Lees voort onder het artikel)

Radio 2

36 maal interactief

De wand waartegen een leraar praat bestaat uit 36 schermen, goed voor 36 leerlingen of studenten die ook met elkaar kunnen praten. Daarnaast kunnen ze de leraar door de klas zien bewegen en kan de leraar ook een bord gebruiken.

Vivato zeer enthousiast

De Kortrijkse school Vivato ging in op het aanbod. Vivato biedt een 7e jaar beroeps aan en een 7e jaar secundair na secundair. Het zijn opleidingen die tot verdere studies kunnen leiden, of tot een job als opvoeder, kinderbegeleider of zorgkundige. Lerares Goedele Vandenbussche en leraar Kris Vanwynsberghe grepen de kans om met de les op scherm het wegvallen van de stage een stuk goed te maken. Want stage lopen, kan ook al niet door de coronacrisis. In de les leerden 10 studenten een spel aan aan Marie, Stijn en Hannes, drie jongeren met een beperking. Goedele Vandenbussche zei dat de studenten reageerden met: "Mevrouw en meneer, we zien jullie weer eens helemaal! Dat is veel beter dan wat we zien tijdens de lessen op onze laptop!"

AZ Groeninge als goed doel

Een klas mag tot 3 sessies gratis het virtuele klaslokaal gebruiken. Vanaf de 4e maal is het 500 euro per sessie. Het bedrag gaat naar het ziekenhuis AZ Groeninge, dat het geld dan weer investeert in "telemedicine, diagnostiek op afstand." Dat betekent dat een arts probeert via een beeldscherm te achterhalen wat een patiënt mankeert en wat hij eraan kan doen. Zo is de cirkel van de beeldschermen rond. 

Meest gelezen