Belgische kunstenaar geplagieerd door Chinese professor: "Schadevergoeding bedraagt miljoenen euro’s"

Christian Silvain, een kunstenaar uit Kluisbergen die jarenlang geplagieerd werd door een Chinese professor, hoopt een forse schadevergoeding te krijgen. Advocaten hebben al een aanvraag gedaan om beslag te leggen op de villa van de Chinese schilder en professor die zo’n 20 miljoen euro waard is. 

Het was even schrikken toen Christian Silvain ontdekte dat de Chinese schilder en professor Ye Yongqing 25 jaar lang zijn kunstwerken kopieerde. De kunstwerken brachten veel geld op in China. Om een vergelijking te maken: een werk van Silvain kost zo’n 20.000 euro terwijl Ye Yongqing zo’n 600.000 euro verdient aan een doek. Intussen vragen de advocaten van Silvain een forse schadevergoeding. 

20 miljoen euro

“Ye Yongging heeft meer dan 100 werken geplagieerd”, vertelt Julie De Bleeckere, voorzitster van de Stichting Silvain. “In ons dossier staan 87 werken die voor de rechtbank zullen verschijnen. In totaal bedraagt ons dossier meer dan 7.000 pagina’s. De advocaat van Christian heeft maandag met de rechter van Bejiin overlegd en heeft een aanvraag gedaan om beslag te leggen op de villa van Yongqing. Die villa is ongeveer 20 miljoen euro waard en om zeker te zijn van onze schadevergoeding in de toekomst willen we dat er beslag wordt gelegd op die villa.”

De kunstwerken van Yongqing waren zeer geliefd in China en daarbuiten. Bij zijn klanten hoorden onder meer Bill Gates en Rupert Murdoch en grote veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s verkochten de werken voor veel geld. Dat terwijl hij zijn kunst niet zelf bedacht, maar kopieerde van Christian Silvain. 

(Lees verder onder de foto.)

Berekening

“Het is een zeer ingewikkelde procedure om de schadevergoeding te berekenen”, legt De Bleeckere uit. “Zo moeten we bekijken hoeveel delen uit een bepaald schilderij Yongging geplagieerd heeft. Als we dat weten vergelijken we de waarde van het schilderij. Het gaat in ieder geval om vele miljoenen euro’s.”

Schadevergoeding

“Van de opbrengst moeten er eerst advocaten betaald worden”, zegt Christian Silvain. “Er zijn advocaten in China die uitbetaald moeten worden en er zijn advocaten die een rechtszaak begonnen zijn tegen enkele grote veilinghuizen. Het overschot van het geld gaat naar China om jonge kunstenaars te helpen.”

“Ik krijg enorm veel steun van de Chinese bevolking en pers”, zegt Silvain nog. “Het moet dan ook echt niet goed voelen als je voor bijna een miljoen euro een schilderij hebt gekocht wat plagiaat blijkt te zijn. De steun die ik krijg is fenomenaal.”

Meest gelezen