Radio 2

Beloning van 500 euro voor wie papegaai Ringo terugvindt

5 weken geleden ontsnapte de papegaai van Johan Lieutenant en zijn echtgenote Antoinette uit Heule. Ze worden stilaan wanhopig. De vogel liet zich nog één keer zien, maar blijft intussen spoorloos. “We zijn ons zonnetje in huis kwijt", zeggen z’n baasjes. Ze beloven 500 euro voor een gouden tip.

Werkelijk alles hebben ze geprobeerd om Ringo terug te vinden: overal hebben ze opsporingsberichten verspreid, ook op sociale media, en ze hielden eindeloze zoektochten in de buurt. Maar 5 weken na zijn verdwijning is er van de geringde, grijze roodstaartpapegaai nog altijd geen spoor.

Ringo ontsnapte uit zijn kooi op 18 maart. “Het was mooi weer, dus hebben we zijn kooi buitengezet om te genieten in open lucht”, vertelt Lieutenant het verhaal. “Plots zag ik het deurtje van zijn kooi opengaan. Een fractie van een seconde later vloog Ringo weg. Ik sprong nog in zijn richting, maar kon hem niet meer pakken. Machteloos moest ik toezien hoe hij verdween in de richting van de R8. We zijn in onze auto gesprongen en beginnen zoeken, tot ’s avonds laat. Maar zonder resultaat.” Het echtpaar was stomverbaasd dat Ringo ging vliegen. “2 dagen voordien waren we nog bij de dierenarts om zijn vleugels bij te knippen, net om te verhinderen dat hij zou kunnen ontsnappen.”

Slimme vogel

Johan en Antoinette vermoeden dat het deurtje van de kooi misschien niet helemaal goed vastgemaakt was. “Maar Ringo is een enorm slimme vogel. We kochten hem 2 jaar geleden en al vanaf dag één pikt hij alles supersnel op. Hij spreekt behoorlijk en kent onze namen, maar ook die van de kinderen en kleinkinderen. Zo hebben we hem 2 dagen na zijn verdwijning nog gezien. Tijdens een zoektocht hoorde mijn vrouw hem plots de naam van onze dochter roepen. Zo voorzichtig mogelijk hebben we Ringo benaderd. Maar toen we op anderhalve meter afstand waren, ging hij er weer vandoor", zegt Lieutenant.

Nog in de buurt?

Na 5 weken zoeken, is het koppel ten einde raad. “Opzoekingswerk leert dat een ontsnapte papegaai meestal binnen een straal van 1 kilometer blijft vanwaar hij is gaan vliegen”, zegt Lieutenant. “Daaraan klampen we ons vast. Maar we beseffen ook dat hij al dood kan zijn, of door mensen in huis genomen. Dat zou ons pijn doen, want voor ons is Ringo echt het zonnetje thuis. Het plezier dat we al aan hem hebben gehad, valt niet onder woorden te brengen. We missen hem ongelooflijk hard. Daarom loven we ook een beloning van 500 euro uit voor de gouden tip of een teruggave.” 

Meest gelezen