Bezoek aan gehandicapte dochter Barbara nog niet voor morgen

Nu gehandicapteninstellingen groen licht gekregen hebben om vanaf 4 mei bezoek toe te laten, wordt alles in gereedheid gebracht om dat bezoek veiligheid te laten verlopen. Maar dat lukt voor veel instellingen niet tegen volgende maandag.

Rita Jaenen heeft haar dochter al anderhalve maand niet meer gezien. Om de gasten maximaal te beschermen, is sinds het begin van de lockdown bezoek aan Ter Heide, de voorziening waar Barbara verblijft, niet meer toegestaan. Om diezelfde reden kan Ter Heide het eerste bezoek pas toelaten op 18 mei. "De gasten zijn fragiel en je kan hen niet uitleggen dat ze afstand moeten houden. Sommigen zullen hun ouders bijvoorbeeld direct om te hals vliegen als ze hen zien. Daar moet je oplossingen voor bedenken, en dat doe je niet op een paar dagen tijd", zegt Rita. 

Barbara verstaat enkel de taal van aanraken en dat lukt niet vanop afstand

"Barbara heeft het niveau van een kind van 3 maanden. Ze verstaat enkel de taal van aanraken", vertelt Rita. "Met een plexiglas tussen ons, zonder dat ik haar een knuffel kan geven, voel ik me machteloos. Dus een echt gevoel van opluchting geeft die maatregel niet." Toch heeft Rita begrip voor de strenge voorzorgen. "Ter Heide heeft veel inspanningen gedaan om het coronavirus buiten te houden. Er zijn, ondanks die inspanningen, toch 4 gasten overleden. Ik begrijp dat we erg voorzichtig moeten zijn."

Frisse wind

"Ik hoop dat de maatregelen bekeken worden per individu. Elk van onze gasten heeft andere noden. Op die manier kan ik misschien met Barbara buiten gaan wandelen", zegt Rita. "Dat zal dan zijn met een verzorgster die de rolstoel duwt en ik op een afstand, maar ik weet dan tenminste dat ze geniet van de frisse wind."

Rita Jaenen

Meest gelezen