Belga

Binnenkort centrum vol terrassen en zonder auto’s? "Zo is er een veilige afstand en plaats genoeg"

Horeca-uitbater Dirk Hendrickx uit Hasselt stelt voor om de terrassen uit te breiden op straat en autovrije zones in te voeren na 18 uur. Zo kunnen horecazaken meer verdienen en beter de veiligheidsmaatregelen hanteren.

Horecazaken blijven zeker nog tot 6 juni dicht. Van het moment ze weer opengaan, zullen ze zich strikt aan de veiligheidsregels moeten houden, zoals de social distancing. Omdat in veel zaken afstand bewaren haast onmogelijk is, heeft de Hasseltse horecauitbater Dirk Hendrickx een opmerkelijk voorstel. 

Hij wil meer plaats op straat om terrassen uit te breiden en zelfs een autovrijezone na 18 uur, om de nodige plaats op straat te creëren. “In de openlucht kunnen mensen wel op een veilige afstand van elkaar zitten en is er ook plaats genoeg voor ons personeel. Op die manier kunnen we de mensen een veilige en gezellige binnenstad aanbieden,” zegt hij in het Belang van Limburg. 

Terrassen

Ludo Geurden van Horeca Limburg vindt het zeker een voorstel om over na te denken. “Horeca binnen opstarten is moeilijk. In andere landen waar ze opstarten, ligt de prioriteit ook bij de terrassen. Het is praktischer en als we die niet zouden uitbreiden wordt het moeilijk om aan 50% van de capaciteit te draaien als een zaak ook al haar personeel moet laten werken.”

We zitten in zo'n diepe crisis dat alle positieve ideeën welkom zijn

Ludo Geurden

Of het echt mogelijk is, betwijfelt Geurden. “Ik weet niet of het haalbaar is, toch zeker niet in elke stad of gemeente. Maar we gaan momenteel door zo’n diepe crisis dat alle positieve ideeën welkom zijn.” 

Staycation

Als de epidemie blijft afnemen, zullen horecazaken terug opengaan op 8 juni. “Dat zal in fases verlopen. Eerst zullen de hotels en restaurants openen en pas later cafés. We zijn nu ook volop aan het bekijken hoe we zaken kunnen ondersteunen en hoe we de Limburgse zaken en de staycation kunnen promoten.” 

Natuurlijk zal je nog niet direct op dezelfde manier op restaurant kunnen gaan zoals je dat vroeger deed. “Het personeel zal sowieso handschoenen en mondmaskers dragen en voor de rest moeten we creatief zijn. Eten brengen op een karretje, wijn op tafel laten staan enzovoort. Er moeten zo weinig mogelijk handelingen plaatsvinden. Het zal zo moeten gebeuren om te overleven, maar het wordt een zware karwei.” 

Meest gelezen