FOD Justitie

Brugse gevangenen blijven schrijven naar bejaarden tot die weer bezoek mogen krijgen

Deze coronacrisis zorgt ook voor onverwachte solidariteit: de gedetineerden uit de gevangenis van Brugge zijn al wekenlang kaartjes aan het schrijven naar bejaarden in woonzorgcentra. De gevangenen gaan ermee door, tot de bejaarden weer bezoek mogen ontvangen. Intussen zijn ze ook in de gevangenissen van Antwerpen, Hasselt en Merksplas mee aan het schrijven. 

Het is een aangrijpend beeld: gevangenen die op cel aan de slag gaan met papier, lijm en teksten van de Bond zonder Naam. Ze maken kaarten voor bejaarden van de woonzorgcentra die het nu al wekenlang moeten doen zonder fysiek contact van de familie. De gedetineerden kregen gratis materiaal voor een duizendtal kaarten van Bond zonder Naam en stuurden al honderden kaartjes naar de rusthuizen. 

Gevangenen met een hart

De gedetineerden blijven anoniem. Het is niet de bedoeling dat er een briefwisseling ontstaat tussen de bejaarde en de gevangene, maar toch is dit een belangrijk signaal, zegt Kathleen Van De Vijver: "Gedetineerden leven niet los van de werkelijkheid en hebben het hart op de juiste plaats." In de gevangenis van Brugge is er trouwens nog een andere actie aan de gang: de geïnterneerden maken er mondmaskers voor de andere gevangenen. Geïnterneerden zijn mensen die in de gevangenis zijn beland na psychiatrische problemen. Ze verblijven in de zorgsectie waar hun psychiatrische problemen ook worden behandeld. 

Gedetineerden leven niet los van de werkelijkheid en hebben het hart op de juiste plaats

Kathleen Van De Vijver - Gevangeniswezen

Meest gelezen