Videospeler inladen...

140.000 verjaardagskaartjes én kolonelstitel voor kapitein Tom (100), die recordbedrag bij elkaar liep voor Britse zorg

Thomas "Thom" Moore, beter bekend als "Captain Tom" blaast vandaag 100 kaarsjes uit, en dat wordt een verjaardag om nooit te vergeten. Om de oude oorlogsveteraan te bedanken voor zijn gigantische geldinzamelactie voor de Britse gezondheidszorg, waarbij hij miljoenen inzamelde voor de sector én twee wereldrecords brak, stuurden meer dan 140.000 Britten hem een verjaardagskaartje op, zelfs de Queen. Hij krijgt vandaag ook de eretitel van kolonel.

Dubbel wereldrecordhouder én kolonel

Kapitein Tom viert vandaag zijn 100e verjaardag. Hij veroverde zo'n week of twee geleden de nationale én internationale media met zijn creatieve geldinzamelactie voor de Britse gezondheidszorg NHS.

De kranige oorlogsveteraan wandelde maar liefst 200 rondjes met zijn looprek rond zijn tuin, en dat bracht al 30 miljoen pond op voor de zorgsector in Groot-Brittannië, dat is omgerekend bijna 34 miljoen euro. Hij is daarmee de nieuwe wereldrecordhouder van het grootste ingezamelde bedrag ooit met een individuele wandelactie.

Kapitein Tom Moore kreeg de certificaten van Guinness World Records voor zijn twee records.

En dat is niet het enige wereldrecord dat kapitein Tom nu op zijn naam heeft staan. Om nóg meer geld in te zamelen, nam hij samen met de Britse acteur en zanger Michael Ball een cover op van "You'll never walk alone". Na amper een dag stond die single al op één in de lijst van meest gedownloade liedjes op iTunes, niet veel later stond het op nummer één in de Britse hitlijsten. Daarmee is Tom nu officieel de oudste persoon ooit die op de eerste plaats stond in die hitlijsten.

In het totaal kloppen de acties van de kapitein af op meer dan 34 miljoen euro. Meer dan een miljoen mensen hebben geld gestort, en meer dan een half miljoen Britten hebben in een petitie gevraagd om kapitein Tom tot ridder te slaan. Hoewel hij nog geen ridder is, krijgt hij voor zijn 100e verjaardag vandaag wél de titel van kolonel.

Meer dan 140.000 verjaardagskaartjes

Nu kapitein - of misschien beter, kolonel - Tom 100 wordt, hebben meer dan 140.000 Britten een kaartje gestuurd om hem te bedanken voor zijn geldinzamelacties en hem te feliciteren met zijn verjaardag. De kaartjesactie levert trouwens nog eens zo'n 60.000 pond extra op voor de Britse gezondheidszorg, dat is bijna 70.000 euro.

Al die verjaardagskaarten zijn tentoongesteld in de Bedford School, waar een van zijn kleinkinderen naar school gaat. Zo'n 150 schoolmedewerkers, ouders en leerlingen hebben urenlang enveloppen geopend en kaartjes in de aula van de school opgesteld, wat een prachtig resultaat opleverde. Bekijk het filmpje hieronder:

Videospeler inladen...

Zelfs Queen Elizabeth, en de Britse prins William en zijn vrouw Kate, stuurden hem een verjaardagskaartje op. Eerste minister Boris Johnson kiest dan weer voor een videoboodschap via Twitter, waarin hij zijn dankbaarheid betuigt voor de bijdrage die Tom heeft geleverd. "Jouw heldendaden hebben de hele natie moed ingeblazen", vertelt de premier:

Ter ere van zijn verjaardag lanceerde de Royal Mail, de Britse post, eerder al een actie waarbij alle brieven een hele week lang gestempeld werden met de boodschap: "Een gelukkige 100ste verjaardag kapitein Thomas Moore, NHS-held, 30 april 2020". Het wordt in elk geval een verjaardag om nooit meer te vergeten, dat staat vast.

Bekijk: Britse leger zingt "happy birthday" voor "Captain Tom":

Videospeler inladen...
De Bedford School is tot de nok gevuld met verjaardagskaartjes voor Tom.
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen