Belga - VRT

Chris Lomme (81) over heruitzendingen van "Schipper naast Mathilde": "Zo ouderwets! Dat hadden ze niet mogen doen"

Bang is actrice Chris Lomme niet tijdens deze corona­pandemie, maar ze is wel erg voorzichtig. Naar de supermarkt gaan gebeurt met handschoenen en een mondmasker. Van de heruitzendingen van "Schipper naast Mathilde" is Lomme geen fan. "Die reeks is zo ouderwets. Ik krijg wel veel mailtjes van mensen die met plezier opnieuw kijken."

"Deze crisis is een straf van de natuur", vindt Lomme. "We hebben de wereld kapot gemaakt. Onder andere door mensen met te veel geld die alles volbouwen en de vele auto's die overal rondrijden. Dit moet ons leren dat we ons leven moeten omgooien", vertelt ze op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. Maar ze ziet ook voordelen in de coronacrisis. "Er is meer lucht in Brussel. Dat is fantastisch!"

De actrice doet in haar kot aan yoga en ze probeert af en toe een wandeling te maken, maar als ze buiten komt is ze voorzichtig. "Ik rijd met de wagen tot aan de supermarkt. Ik doe handschoenen aan, draag een mondmasker en heb een lijstje bij met alles wat ik nodig heb. Daarna ga ik snel weer naar huis."

De regering praat veel te weinig over alle mensen uit de theater- en filmwereld die nu compleet zonder inkomen zitten

actrice Chris Lomme

Dat al haar jonge collega's nu zonder werk zitten, vindt Lomme verschrikkelijk. "Mijn haar komt recht als ik eraan denk. Al die acteurs, technici, ... die zonder inkomsten zitten. Het is een ramp. En de regering praat daar veel te weinig over, verdomme! Moest ik heel rijk zijn, zo'n kapitalist met twee huizen, vier auto's en een bom geld, wees maar gerust dat ik iets zou doen. Het is triest dat al die mensen zo moeten afzien."

"Schipper naast Mathilde" weer op televisie

Door corona komt de legendarische tv-reeks "Schipper naast Mathilde" weer op televisie. De sitcom liep van 1955 tot 1963 op de Vlaamse openbare omroep. Onder andere Nand Buyl en Jetje Cabanier speelden er naast Chris Lomme de hoofdrol. Die serie heruitzenden had de VRT nooit mogen doen, vindt Lomme. "Ik heb wel gekeken omdat ik me afvroeg hoe dat vroeger alweer was. Het viel me vooral weer op wat voor een ongelofelijke naturel mijn man (Nand Buyl, die overleed in 2009 n.v.d.r.) toch had. Maar die reeks is zo ouderwets, al zijn de mensen daar blijkbaar wel nog steeds dol op. Ik krijg daar zelfs mailtjes over van mensen. Om te zeggen dat ze het gezien hebben en hoe mooi ik toen was", lacht Lomme.

Meest gelezen