Videospeler inladen...

Crisiscentrum kijkt naar ziekteverzuim ambtenaren en consultaties bij huisarts om effect van exitstrategie snel te zien

Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zal twee nieuwe indicatoren in de gaten houden om de impact van de exitstrategie te kunnen inschatten: het absenteïsme bij ambtenaren en het aantal mensen dat naar de huisarts gaat met griepsymptomen. “Dat zijn cijfers die veel vroeger een alarmsignaal geven dan de bezetting op intensieve zorg”, legde professor Steven Van Gucht uit op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. 

Vanaf maandag 4 mei begint ons land aan de geleidelijke afbouw van de huidige coronamaatregelen. Zo zullen heel wat bedrijven in een eerste fase weer aan de slag kunnen gaan. Maar het is belangrijk dat de exitstrategie goed opgevolgd wordt zodat er bij een nieuwe stijging van het aantal besmettingen snel kan worden ingegrepen.

“De bezetting op intensieve zorg blijft een belangrijke parameter. Die moet voldoende laag blijven zodanig dat het voor ziekenhuizen goed beheersbaar blijft. Maar het probleem is dat dat een vrij late indicator is. Mensen komen pas een tweetal weken na de eerste besmetting op intensieve zorg terecht. En dat is dus te laat."

"Daarom zullen we twee nieuwe indicatoren nauwlettend in de gaten houden”, vertelde professor Steven Van Gucht. “Enerzijds gaat het om het aantal consultaties bij huisartsen voor griepachtige klachten, en anderzijds om de graad van afwezigheid op het werk bij ambtenaren. Dat zijn indicatoren die vroege alarmsignalen kunnen geven.”

De afwezigheid op het werk begon te stijgen op 2 maart. Die datum komt overeen met het prille begin van de huidige uitbraak

Viroloog Steven Van Gucht

“Een belangrijke bron om dat absenteïsme te meten is Medex. Dat is een bron die op dagelijkse basis het aantal afwezigen bij ambtenaren van de overheid weergeeft. Zo hebben we dus elke dag nieuwe informatie. Zo zien we dat de afwezigheid op het werk begon te stijgen op 2 maart (zie grafiek). Die datum komt overeen met het prille begin van de huidige uitbraak. Dat was vlak na de krokusvakantie toen heel wat mensen terugkwamen met een coronavirusinfectie. En we zien dat die afwezigheid ook snel is beginnen te stijgen.”

“De stijging in de sterftecijfers hebben we pas twee weken later kunnen opmerken. Dat is dus een erg late parameter. Deze nieuwe parameters geven veel sneller een beeld en die zullen we in de toekomst dus heel nauw opvolgen.”

Herbekijk hier de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum:

Meest gelezen