AFP or licensors

Duitsland zet Hezbollah op terreurlijst en pakt vermeende aanhangers op

Duitsland heeft de sjiitische, door Iran gesteunde Hezbollah-beweging verboden en op de lijst van terreurorganisaties gezet. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De Duitse politie viel vanmorgen ook binnen in moskeeën en verenigingen die gelinkt worden aan Hezbollah. 

Duitse politieagenten vielen vanochtend binnen in moskeeën en bij verenigingen in Dortmund, Berlijn, Münster en Bremen, en pakten vermeende Hezbollah-aanhangers op.

Hezbollah heeft geen officiële tak in Duitsland, maar de Duitse veiligheidsdiensten schatten dat zo'n 1.050 leden en sympathisanten van de beweging in het land verblijven en met elkaar in contact staan. Hezbollah zou Duitsland gebruiken als een gebied om zich terug te trekken en geld in te zamelen. 

Duitsland maakte tot voor kort een onderscheid tussen de politieke en militaire tak van Hezbollah, de islamistische organisatie die in 1982 werd opgericht in Libanon als reactie op een Israëlische invasie, en die het bestaansrecht van Israël niet erkent. 

Israël, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten dringen er al enkele jaren op aan dat Duitsland niet enkel de militaire, maar ook de politieke tak van de Hezbollah behandelt als een terreurgroep. 

Groot-Brittannië beschouwt de hele beweging sinds begin vorig jaar als terroristisch en volgde daarmee onder andere Nederland, de VS en Canada. Ook Duitsland doet dat nu. 

Het Duitse verbod betekent volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het symbool van de groep niet meer mag worden getoond. Ook kan vermogen van de beweging in beslag worden genomen. Bijeenkomsten van aanhangers zijn verboden.

Meest gelezen