Genk is klaar met nieuwe parkeerbeleid maar kan niet starten door coronacrisis

Door de coronamaatregelen kan het nieuwe parkeerbeleid in Genk niet van start gaan op 1 mei, zoals gepland. In het nieuwe systeem zullen auto’s, uitgerust met een nummerplaatscanner, geparkeerde wagens controleren. “Maar zolang de winkels gesloten blijven, mag iedereen gratis in het centrum parkeren”, aldus Michael Dhoore, schepen van Mobiliteit. 

Met het nieuwe beleid maakt het Genkse stadsbestuur een einde aan een erg ingewikkeld systeem. “De essentie is simpel: iedereen heeft recht op één gratis parkeeruur per dag”, verduidelijkt Dhoore. “Dat uur kan je gebruiken voor een korte boodschap: snel naar de bakker gaan of even binnenspringen bij de bank. We zijn ervan overtuigd dat dit onze handelskernen zal versterken. We creëren een constant verloop en er zijn bijna altijd parkeerplaatsen vrij. Voor wie langer wil winkelen, zijn er voldoende alternatieven. In het centrum is er bijvoorbeeld ondergrondse parkeergelegenheid en er zijn gratis parkeerplaatsen op wandelafstand. Of nog beter: je neemt gewoon de fiets.” 

Parkeren in kleurenzones

Wie neerstrijkt in het stadscentrum kan zijn parkeertijd voor 2,5 euro verlengen tot 90 minuten. In bovenlokale handelstraten zoals de Vennestraat, de Stalenstraat en de Hoevenzavellaan kan dat voor 1 euro. “We verdelen de stad in vier verschillende zones, elk met een eigen kleur: rood, geel, paars en blauw”, vertelt de schepen. “De kleuren zal je terugvinden op de parkeerautomaten. In elke zone heb je per nummerplaat recht op één gratis uur parkeren."

Bestuurders die te lang op hun plek blijven staan, moeten zich niet langer verwachten aan een ticket onder de ruitenwisser. De parkeerwachters worden immers vervangen door scanvoertuigen. “Er zullen auto’s rondrijden, uitgerust met een nummerplaatscanner, die de wagens zullen controleren”, stelt Dhoore. “Als je de regels overtreedt, ontvang je dus een retributie in je brievenbus. De nummerplaatscanners zijn verbonden met een centraal computersysteem dat alles automatisch registreert.”

De schepen benadrukt dat je wagen registeren erg simpel is. “Zodra je auto geparkeerd staat, loop je naar de parkeermeter om je nummerplaat in te geven. Dat kan trouwens ook via een applicatie. De parkeermeter blaasjes wijsmaken lukt niet, het apparaat weet perfect welk voertuig die dag al gebruik maakte van zijn gratis parkeeruurtje. Het Genker Kwartier, de blauwe schijf die de voorbije 15 jaar werd gebruikt, is uiteraard niet langer geldig.” 

Eerst nog waarschuwingen

Wanneer het nieuwe parkeersysteem dan wel in voege treedt, kan Dhoore niet voorspellen. “Alles hangt af van de richtlijnen die de overheid ons oplegt. Zodra de handelaars in het centrum hun deuren opnieuw mogen openen, kunnen we van start aan.” 

Die opstart zal trouwens geleidelijk aan gebeuren. “Indien we midden mei uit de startblokken kunnen schieten, zullen we de eerste weken wel retributies uitschrijven, maar niet innen. De persoon in kwestie zal thuis een brief ontvangen met het bericht dat hij of zij te lang geparkeerd stond en de volledige uitleg over de werking van het systeem. Zodra deze gewenningsperiode voorbij is, bedraagt een retributie 25 euro. Als het zover is zullen we daar uiteraard duidelijk over communiceren.”

Meest gelezen