Videospeler inladen...

Hoe gaat het over de grens? VRT NWS kijkt hoe andere Europese landen omgaan met de coronacrisis 

Hoe gaan andere Europese landen om met de coronacrisis en de (nakende) versoepeling van de maatregelen? Om dat te ontdekken trekt VRT NWS momenteel door verschillende Europese landen. Onze ploegen deden al Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Zweden aan. Nu is Italië aan de beurt. We hebben onze ploegen uitgestuurd na overleg met experten en de bevoegde diensten van de FOD Binnenlandse Zaken. Omdat hun job een essentieel beroep is, mogen onze journalisten deze reis maken. Uiteraard respecteren ze alle veiligheidsmaatregelen die ter plekke gelden. 

In de Zweedse hoofdstad Stockholm getuigt Siruan uit Irak over het hoge aantal coronadoden in de migrantenwijken. Er zijn in Zweden minder mensen gestorven aan corona dan in België, terwijl wij strengere maatregelen hanteren. De Zweedse aanpak van de coronacrisis, waarbij scholen, winkels, cafés en restaurants altijd open bleven, wordt vaak geprezen. Maar er is een keerzijde aan het Zweedse verhaal: de zwaksten betalen namelijk de prijs. Bekijk hieronder de reportage van Stijn Vercruysse vanuit Stockholm:

Videospeler inladen...

In het noorden van Frankrijk heeft de coronacrisis ook gevolgen voor de opvang van vluchtelingen en migranten. Er zijn minder vrijwilligers om te helpen en de politie treedt harder op bij het opruimen van de tentenkampen. Het aantal besmettingen bij de asielzoekers lijkt wel mee te vallen, maar beschermingsmateriaal is er niet te vinden. Kijk hier naar het verslag van Steven Decraene:

Videospeler inladen...

Net zoals bij ons moeten de Franse theaters, concertzalen en bioscopen nog wachten om de deuren te openen. Ook bij onze buren weegt zo de coronacrisis misschien nog het zwaarst op de culturele sector. Maar sommige theaters willen toch hoopvol zijn en bereiden zich voor op een mogelijke heropening deze zomer. Ook de "Moulin Rouge", het wereldberoemde cabaret in Parijs, hoopt de deuren over enkele maanden opnieuw te kunnen openen. Onze ploeg ging er een kijkje nemen en sprak met een van de danseressen.

Videospeler inladen...

In Italië worden de financiële gevolgen van de coronacrisis nijpend voor veel gezinnen.  Volgens La Coldiretti, de Italiaanse Boerenbond, krijgen zeker 700.000 Italiaanse kinderen elke dag te weinig eten. Vooral het armere zuiden is zwaar getroffen, maar ook in het rijkere noorden moeten meer mensen aankloppen bij liefdadigheidsorganisaties, kon onze ploeg in Padua vaststellen. 

Videospeler inladen...

In Vo, een dorp in de Italiaanse provincie Veneto, hebben ze sinds een paar weken bijna geen besmettingen meer. Nochtans was het eerste dodelijke slachtoffer in Italië een inwoner van Vo. Door een heel strikte lockdown die wetenschappelijk opgevolgd werd kreeg de epidemie er geen voet aan de grond. Onze reporter Steven Decraene ging er een kijkje nemen.

Videospeler inladen...

Noord-Italië is de streek in Europa die het zwaarst getroffen is door de corona-epidemie. In maart gingen beelden uit de stad Bergamo de wereld rond. Daar lagen de coronapatiënten in de gang van het ziekenhuis omdat ze het allemaal niet aankonden. Nu is de toevloed onder controle. Sinds begin deze week zijn de lockdownmaatregelen een beetje versoepeld. Onze ploeg ging kijken hoe de stad ontwaakt uit deze nachtmerrie. 

Videospeler inladen...

Het gezondheids-systeem in Frankrijk staat nog altijd onder grote druk. Ziekenhuizen en lokale overheden huren nu hotelkamers tegen sterk verminderde prijzen om zorgpersoneel in onder te brengen. Hulporganisaties doen hetzelfde om herstellende corona-patiënten op te vangen. Het systeem is een groot succes, en erg welkom. 

Videospeler inladen...

Klik op een land om de reportages te herbekijken. De kaart wordt de volgende dagen nog aangevuld. 

Meest gelezen