Justitieminister Koen Geens bezorgt eerste filters voor zelfgemaakte mondmaskers

Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft vanmorgen in Wijgmaal een bezoek gebracht aan vrouwenorganisatie FERM, voorheen het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen en de Boerinnenbond. Daar stikken een tiental vrijwilligers dagelijks mondmaskers. Geens overhandigde de organisatie de eerste filters voor een zelfgestikt mondmasker. De federale overheid wil tussen 4 en 20 mei elke Belg twee dergelijke filterstoffen bezorgen.

Via de site www.maakjemondmasker.be kan je een patroon downloaden om zelf een mondmasker te maken met een naaimachine, of met naald en draad. De vrouwenorganisatie FERM in Leuven maakt al sinds half maart mondmaskers. Geens kreeg een demonstratie van hoe zo'n masker gestikt worden, en hoe de filters daarin passen. Hij bedankte alle vrijwilligers die zich met het stikken van mondmaskers belangeloos inzetten.

Omdat het voor de overheid niet mogelijk is om op zo'n korte termijn iedereen van mondmaskers te voorzien, wordt via een campagne aangemoedigd om zelf maskers te maken. De overheid voorziet twee filters per persoon die tussen 4 en 20 mei, geleverd worden. Die filters kunnen samen met het masker gewassen worden op 90 graden en dan hergebruikt worden.

Het dragen van een mondmasker is vanaf maandag 4 mei verplicht op het openbaar vervoer.

Meest gelezen