Videospeler inladen...

Eén ouder werkt buitenshuis? Uw kind kan maandag weer naar de crèche

Vanaf maandag zullen er weer meer kinderen naar de kinderopvang kunnen. Daarvoor heeft Kind en Gezin een draaiboek opgesteld, samen met minister van Welzijn en Gezin Wouter Beke (CD&V). Als één van de ouders buitenshuis moet werken, zal hun kind terug kunnen worden opgevangen. Ook alleenstaande ouders, of zij nu thuis werken of niet, mogen vanaf maandag hun kind terug naar de opvang laten gaan. Werken de twee ouders thuis, dan mag dat volgens de richtlijnen van Kind en Gezin dus nog niet. 

De crèches zijn officieel nooit gesloten, maar de opvang werd wel voorbehouden voor ouders met een essentieel beroep, voor kwetsbare gezinnen, en voor gezinnen met een moeilijke thuissituatie. Na de paasvakantie was er al een toename van het aantal kinderen dat naar de opvang werd gestuurd. En Kind en Gezin heeft nu ook een draaiboek klaar om meer kinderen toe te laten.

Ook voor alleenstaande ouders

Vanaf maandag, wanneer ook de bedrijven onder voorwaarden weer open gaan, zullen meer kinderen kunnen worden opgevangen. Prioritair is dat voor gezinnen waarin één ouder buitenshuis werkt, of voor alleenstaande ouders. "Kinderen van ouders die van thuis uit werken mogen nog niet opnieuw naar de opvang vanaf 4 mei", klinkt het.

Op 18 mei wordt de kinderopvang dan weer voor iedereen opengesteld, al waarschuwt Kind en Gezin dat mogelijk niet alle kinderen vanaf die dag kunnen instromen. Uiteraard moeten zieke kinderen te allen tijde thuis blijven. 

De minister vraagt dan ook om kinderen nog steeds thuis op te vangen als dat haalbaar is. Die ouders zullen niet moeten betalen voor de opvang en zij verliezen ook geen zogenoemde respijtdagen (waarop je kind ongepland niet naar de opvang gaat). 

Mondmaskers

Voor de veiligheid van de medewerkers in de kinderopvang, zullen ze een mondmasker moeten dragen als ze in contact komen met de ouders. Ook de ouders zelf moeten een mondmasker dragen als ze hun kind komen halen, en ze mogen de leefruimte zelf niet binnen. Ouders kunnen ook sjaal of bandana dragen, als ze geen mondmasker hebben. Kind en Gezin vraagt dat ook steeds dezelfde ouder het kind komt ophalen.

De Gezinsbond, de belangenvereniging voor gezinnen, reageert tevreden dat er nu een stappenplan is om de richtlijnen voor de crèches te versoepelen. “Dat is hoognodig”, klinkt het. “Veel ouders willen terug aan de slag zonder tegelijk ook de kinderen op te vangen. Die combinatie is loodzwaar en vaak onhaalbaar.”

Kleuters en schoolopvang

Met de versoepeling lijkt er voor steeds meer leeftijdsgroepen van kinderen een perspectief te komen. Vanaf 15 mei gaan de Vlaamse lagere en secundaire scholen opnieuw gedeeltelijk open, en vanaf 29 mei kan dat in het secundair onderwijs nog worden uitgebreid. Enkel voor gezinnen met kleuters is er nog weinig duidelijkheid. 

Maar ook voor oudere kinderen die naar de schoolopvang moeten is er nog veel onduidelijkheid, zegt de Gezinsbond. Kinderen die geen les krijgen en niet thuis kunnen blijven, zullen worden opgevangen op school. Maar zij moeten gescheiden worden van de leerlingen die les krijgen. De koepels en vakbonden vragen zich af hoe dat te organiseren valt. 

"We weten niet of de regels die gelden voor de opvang van Kind en Gezin ook voor de noodopvang op school zal gelden. En wat met de buitenschoolse opvang die niet onder regelgeving van Kind en Gezin valt?”, vraagt de Gezinsbond. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen