Videospeler inladen...

Alle kortingen in supermarkten vanaf morgen opnieuw toegelaten

Vanaf morgen mogen winkels en supermarkten opnieuw alle kortingen geven. Dat heeft de ministerraad beslist. De kortingen werden een tijdje verboden omdat ze hamstergedrag nog meer zouden stimuleren. Maar daardoor waren aankopen in de supermarkt een pak duurder geworden.

Niet alleen de afstandsregels, de lange wachtrijen en de leeggekochte rekken wc-papier vielen de afgelopen weken op in de supermarkten. Wie zijn kassatickets erop nasloeg, zag ook dat de prijzen waren gestegen, en soms vrij sterk. 

Prijzen terug omlaag?

Daarvoor was voornamelijk één schuldige: de kortingen. Die zijn sinds 18 maart verboden, omdat regels zoals "2+1 gratis" wel eens hamstergedrag in de hand kunnen werken. Resultaat? De prijs van de producten steeg met gemiddeld 2,6 procent, bleek uit een onderzoek van Het Laatste Nieuws en het Vlaamse databedrijf Daltix. 

Eind maart liet minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) opnieuw een deel van de kortingen toe: kortingen die al vastgelegd werden voor de coronacrisis, mochten opnieuw, nieuwe kortingen niet. Dat verandert vanaf morgen. 

We denken dat er vandaag weer kortingen moeten mogelijk zijn om die prijzen naar beneden te krijgen, en omdat er ook geen hamstergedrag meer is

Nathalie Muylle, minister van Economie en Consumenten (CD&V)

De ministerraad heeft beslist dat er vanaf morgen ook nieuwe kortingen zullen worden toegelaten. "We denken dat er vandaag weer kortingen moeten mogelijk zijn om die prijzen naar beneden te krijgen, en omdat er ook geen hamstergedrag meer is", zegt minister Muylle. 

Concurrentie

Maar of die de prijzen ook meteen zullen drukken, dat blijft onduidelijk. De overheid kan promoties namelijk wel verbieden, maar ze kan supermarkten niet verplichten om promoties ook terug in te voeren. Verwacht wordt dat de concurrentie supermarkten wel zal aansporen om nieuwe kortingen in te voeren, maar dat kan even duren. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen