Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier Wilmès aanvaardt kritiek en "zal er rekening mee houden"

De striemende kritiek die premier Sophie Wilmès (MR) krijgt voor haar communicatie van de exitstrategie valt niet in dovemansoren. De premier zegt in de Kamer dat de maatregelen tegen het coronavirus in ons land wel degelijk hebben gewerkt, maar erkent dat de communicatie vorige week beter kon. "We moeten naar deze kritiek luisteren en ze accepteren, maar we moeten er vooral rekening mee houden voor de toekomst."

Lees meer

De nieuwe cijfers van het Nationaal Crisiscentrum

Zoals elke dag heeft het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken de nieuwe coronacijfers bekendgemaakt. De cijfers hebben betrekking op woensdag 29 april. Dit is de stand van zaken in ons land:

  • Gisteren waren er 178 nieuwe ziekenhuisopnames., 4 meer dan de dag ervoor. 293 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.
  • Er lagen in totaal 3.609 coronapatiënten in het ziekenhuis.
  • 769 patiënten lagen op intensieve zorg, dat zijn er 28 minder dan de dag ervoor. 517 van hen worden beademd, 17 minder dan de dag ervoor.
  • Gisteren zijn 111 nieuwe overlijdens gemeld. (60 in Vlaanderen, 42 in Wallonië en 9 in Brussel) 51 in de ziekenhuizen en 60 in de woonzorgcentra. Van de overlijdens in de woonzorgcentra werd 75 procent bevestigd door een COVID-test.
  • Het totale aantal overlijdens staat nu op 7.594. 53 procent van die overlijdens vond plaats in de woonzorgcentra, 46 procent in de ziekenhuizen. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde als vermoedelijke gevallen.
  • De voorbije 24 uur werden 660 nieuwe besmettingen geregistreerd, waarvan 131 in woonzorgcentra (waar al een tijd getest wordt). Het totaal ligt daarmee op 48.519 geregistreerde besmettingen in ons land.

"Het aantal overlijdens ligt met 111 duidelijk lager dan de voorbije dagen en weken", zegt professor Steven Van Gucht. "Het is ongeveer een maand geleden dat het aantal overlijdens zo laag lag."

Herbekijk hieronder de volledige persconferentie:

Videospeler inladen...

"Ik wil ook gek doen, maar straks, als het veilig is"

TV-maker Pedro Elias heeft een dubbel gevoel bij de versoepeling van de coronamaatregelen. "Ik wil heel graag op een festival gaan zuipen en dansen en gek doen, maar ik wil ook nog even wachten, zodat het veilig kan. Ik wil mijn zoon beschermen", zegt hij in "Vandaag".  Rover, het zoontje van Elias, is in behandeling voor leukemie. 

Lees het volledige artikel:

Discussie over Duitse studie naar besmettelijkheid van kinderen

Uit nieuw onderzoek van de vooraanstaande Duitse viroloog Christian Drosten zou blijken dat kinderen mogelijk toch even besmettelijk zijn als volwassenen als ze het coronavirus hebben. Professor Erika Vlieghe blijft voorzichtig. "Het is een interessante studie, maar er is nog veel twijfel over hoe besmettelijk kinderen zijn", zegt ze in "Terzake". "We gaan het roer nu niet meteen omgooien." Microbioloog Herman Goossens is ronduit vernietigend: "Dit is eigenlijk een slechte studie."

Lees het volledige artikel

Biostatistici waarschuwen voor gevaren van te vroeg versoepelen van maatregelen

Ik hou mijn hart vast voor 11 mei. We weten wat de belangrijkste factoren zijn in dit verhaal. De belangrijkste factor is dat we ons gedrag blijven aanpassen. Doordat het virus nu minder in circulatie is, gaan de mensen een fout gevoel van veiligheid krijgen.

Biostatisticus Niel Hens (UHasselt) in "De afspraak"

Huisartsen krijgen dit weekend beschermingsmateriaal om vanaf maandag te testen

De federale taskforce voor de coronacrisis heeft een akkoord bereikt met de huisartsenorganisatie Domus Medica dat zij mee instaan om vermoedelijke besmette patiënten te testen op Covid-19.

De taskforce werkt samen met de huisartsenorganisaties om alles in gereedheid te brengen om het testen vanaf 4 mei te starten en verder op te schalen naar 11 mei toe. 

Zodra de taskforce de adressen heeft waar het materiaal geleverd mag worden, staat Defensie in voor de levering. "Wij verwachten dat het merendeel van de huisartsen dit weekend een levering ontvangt", aldus De Backer.

Domus Medica bevestigt dat de huisartsen zich volop voorbereiden voor testen en tracen. "Testing en tracing kan pas werken als alle schakels van de keten operationeel zijn. Dat is een hele logistieke uitdaging, waarin ook de huisartsen een belangrijke rol spelen", benadrukt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Productie bij Audi Brussels wordt maandag hervat

De productie in de fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi in Vorst, waar de volledig elektrische e-tron gebouwd wordt, wordt maandag hervat. Dat meldt La Libre en werd aan persagentschap Belga bevestigd door fabriekswoordvoerder Peter D'Hoore.

Er zal maandag gewerkt worden met twee ploegen, de productie zal nog niet aan 100 procent hernomen worden. Het voltallige personeel zal daarom nog niet nodig zijn. Een aantal werkposten wordt ook anders georganiseerd om de veiligheid van de werknemers te waarborgen in coronatijden.

Russische premier test positief op corona

Sputnik

De Russische premier Michail Misjoestin is besmet met het coronavirus. Dat heeft hij gezegd in een videoconferentie met president Vladimir Poetin die werd uitgezonden op tv.

"Het is net bekendgemaakt dat mijn testen op het coronavirus positief zijn",  zei de premier, die vicepremier Andrej Beloesov heeft voorgedragen als waarnemend eerste minister tijdens zijn herstel in afzondering.

Poetin wenste Misjoestin een "spoedig herstel" en ondertekende al een decreet om de tijdelijke benoeming van Beloesov te bekrachtigen.

Volgens de Russische autoriteiten zijn in totaal meer dan 100.000 mensen besmet in Rusland, vooral in en rond de hoofdstad Moskou. Er zijn meer dan 1.000 doden gevallen.

Welke coronamaatregelen worden genomen in de gerechtsgebouwen?

De rechtbanken wachten nog instructies om coronamaatregelen te nemen. Want in de gerechtsgebouwen zullen de maatregelen versoepeld worden vanaf 18 mei.  Maar die versoepeling mag ook al vroeger. Nu verschilt de manier van werken in elk geval nogal van rechtbank tot rechtbank, dat stelde VRT NWS vast in Brugge, Gent en Antwerpen.

Videospeler inladen...

Health4Life wil 10 à 15 miljoen inzamelen voor beschermingsmateriaal

De Vlaamse ziekenhuizen en woonzorgcentra hebben de komende maanden 10 tot 15 miljoen euro extra nodig om hun beschermingsmateriaal te betalen. Dat zegt de organisatie Medische Wereld, een vereniging van wetenschappers en artsen die opleidingen organiseert voor medisch personeel. Om het tekort op te vangen, lanceert de organisatie een inzamelactie.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...