BELGA/VAN ASSCHE

Mogen jeugdbewegingen deze zomer op kamp? "We hopen dat het kan, maar het zal niet hetzelfde zijn als anders"

Kunnen de jeugdbewegingen in ons land deze zomer op kamp?  Het is een vraag die zowel de leden van de jeugdbewegingen als de ouders bezighoudt. De Nationale Veiligheidsraad heeft nog geen beslissing genomen, maar de jeugdorganisaties werken achter de schermen aan een plan. “We hopen dat het kan, maar het zal niet hetzelfde zijn als andere jaren”, vertelde Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) op MNM. Eind mei volgt de definitieve beslissing.

“We willen allemaal heel graag dat de jeugdactiviteiten en -kampen deze zomer kunnen doorgaan”, vertelde Benjamin Dalle (CD&V) vanochtend. “Daarom hadden we ook aan de Veiligheidsraad gevraagd om nog geen definitieve beslissing te nemen. We vreesden een beetje dat de virologen dan zouden zeggen: “vandaag is er twijfel, dus eerder niet”.”

Ondertussen zit de Minister van Jeugd wel samen met alle partners om een plan van aanpak te maken. “We zijn al een aantal weken in overleg met onder andere de Ambrassade, de ondersteuner van jeugdwerk in Vlaanderen. We hebben een werkgroep die bekijkt welke regels en aanbevelingen we naar voren kunnen schuiven om die kampen op een veilige manier te laten doorgaan.”

De hudo zou geen probleem zijn. Social distancing is daar gegarandeerd. 

Waar wordt er dan bijvoorbeeld aan gedacht? “Kinderen die in de dagen voor het kamp ziek zijn geweest, mogen bijvoorbeeld niet mee. Ook is de vraag of je nog met een hele grote groep op kamp kan of moet je de groep opdelen in groepjes van een tiental jongeren of kinderen? Het gaat ook om hygiënische regels zoals uiteraard handen wassen, handgel gebruiken en in bepaalde situaties ook mondmaskers. De hudo (een toilet gemaakt met palen en touw, red.)? Dat zou geen probleem zijn. Social distancing is daar gegarandeerd. Al zal dat toilet misschien wel ontsmet moeten worden.”

Maar ook over de spelletjes wordt al nagedacht. “Misschien moeten we contactspelletjes zoals Vleeshoop of Dikke Berta vermijden. Dat zijn typische spelletjes die we associëren met een kamp en dat is ook een deel van de charme, maar nu is de prioriteit om de kampen in de eerste plaats te kunnen laten doorgaan. Eind mei krijgen we de definitieve beslissing. Hopelijk kunnen we op kamp, maar het zal niet hetzelfde zijn als andere jaren. Ook jeugdbewegingen zullen een aantal regels moeten naleven.”

Beluister hier het gesprek van Peter Van de Veire met minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V):

Meest gelezen