"Stel de verkiezingen" uit, zegt het spandoek aan het balkon.
AFP or licensors

Na Donald Tusk roept ook Lech Walesa op tot boycot van Poolse "pseudo-verkiezingen"

In Polen roepen verschillende voormalige presidenten, onder wie Lech Walesa, en premiers de bevolking op om de verkiezingen die op 10 mei zijn gepland te boycotten. Door de coronacrisis wil de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de verkiezingen per post organiseren, maar volgens de oppositie dreigt dat een schijnverkiezing te worden. 

Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski en Bronislaw Komorowski zijn enkele van de voormalige presidenten en premiers in een open brief de de komende stemming van 10 mei aanklagen. De regerende rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die hoopt op een volgende ambtstermijn voor president Andrzej Duda, wil absoluut de verkiezingsdatum van 10 mei aanhouden, coronacrisis of niet. Ze heeft daarom voorgesteld om de verkiezingen per post te organiseren.

Het plan lokte van meet af aan felle kritiek uit bij de oppositie. Een stemming per post zou een primeur zijn in de Poolse geschiedenis, wat betekent dat de hele stemprocedure in enkele weken vanaf nul moet worden opgebouwd. Organisatorische en juridische obstakels staken de kop op. Zo is de wet die de stemming per post vastlegt nog niet in voege. Wellicht zal het Poolse parlement er zich volgende week over uitspreken, nauwelijks enkele dagen voor de vastgelegde verkiezingsdatum.

"Geheim van stemming moet verzekerd zijn"

Gisteren kondigde de gewezen president en oud-voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk al aan dat hij de verkiezing zal boycotten. Hij beschuldigde Recht en Rechtvaardigheid ervan de grondwet te ondermijnen.

In hun open brief roepen ook Lech Walesa en verschillende andere gewezen presidenten en premiers nu op tot een boycot van wat ze een "pseudo-verkiezing" noemen, waarbij het geheim van de stemming niet kan worden gegarandeerd. "Verkiezingen moeten zo worden gehouden dat het geheim van de stemming verzekerd kan worden en er geen twijfel kan bestaan of het eerlijk verloopt", schrijven ze. "De stemming per post die er door Recht en Rechtvaardigheid wordt doorgeduwd, kan niet garanderen dat aan deze voorwaarden wordt voldaan."

De briefondertekenaars vinden hoe dan ook dat een verkiezing organiseren op een moment dat er een pandemie woedt, risico's inhoudt voor de volksgezondheid.

Meest gelezen