Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Nieuwe walvissoort genoemd naar Antwerpen: "Zwom 3 miljoen jaar geleden rond"

Een nieuwe walvissoort die pas ontdekt werd, heeft een naam gekregen die naar Antwerpen verwijst. Er werd een skelet van de soort opgegraven in de haven van Antwerpen. De Antwerpibalaena liberatlas is intussen uitgestorven, maar zwom drie miljoen jaar geleden rond in de Noordzee. 

Zeven jaar geleden ontdekte Stijn Goolaerts van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen een walvisskelet dat bijna intact was. Dat gebeurde bij opgravingen in de haven van Antwerpen toen de Kieldrechtsluis werd aangelegd.  Het skelet bleek drie miljoen jaar oud te zijn en de soort is intussen uitgestorven. Het was wel een echte walvis die een voorloper was van een soort die nu nog wel bestaat, maar die met uitsterven bedreigd is. 

Walvissenkerkhof

De Antwerpibalaena was tussen 9,5 en 12 meter lang, terwijl de huidige soorten 15 tot 20 meter lang zijn. Na onderzoek bleek dat het om een walvissoort gaat die nog niet eerder ontdekt was. Daarom moest er ook een nieuwe naam gevonden worden. Die verwijst naar Antwerpen, zegt Stijn Goolaerts: "De nieuwe walvis draagt de naam van de stad Antwerpen in haar naam, omdat de Antwerpse ondergrond bekend staat als een waar walvissenkerkhof. Na meer dan 150 jaar opgraven en onderzoeken doen wetenschappers er nog altijd belangrijke ontdekkingen."

Dankzij de ontdekking van deze "Antwerpse" walvisssoort krijgen de wetenschappers weer een beter inzicht in de evolutie van walvissen. 

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Meest gelezen