Universiteit Oxford test coronavaccin op mensen: "Maar genoeg testpersonen moeten in contact komen met virus"

De universiteit van Oxford heeft als een van de eerste ter wereld een vaccin klaar tegen het coronavirus dat getest kan worden op mensen. Door een groep mensen in te enten met het vaccin, en een andere groep niet, wil de universiteit testen of het vaccin doeltreffend genoeg is. Het is nog even wachten op het resultaat van die testen, en de belangrijke coronamaatregelen om de druk op de zorgsector af te nemen, strooien daarbij helaas wat roet in het eten. "Onze grote bezorgdheid is dat, door de coronamaatregelen, de epidemie niet meer voldoende aanwezig is onder de bevolking om de doeltreffendheid te bewijzen in Engeland", legt CEO van Oxford University Hospitals Bruno Holthof uit.

"Wereldwijd worden er momenteel 120 vaccins tegen het coronavirus ontwikkeld, op verschillende sporen", vertelt Bruno Holthof, de CEO van Oxford University Hospitals in "De ochtend". Zo denkt farmareus Johnson & Johnson bijvoorbeeld begin 2021 te weten of hun vaccin werkt, dat vertelde Paul Stoffels eerder deze week in "De afspraak". Het bedrijf hoopt in september dit jaar te kunnen beginnen met de testfase bij mensen.

Maar de universiteit van Oxford heeft als een van de eerste ter wereld een vaccin tegen het coronavirus klaar dat nu al getest wordt op mensen, ongeveer gelijktijdig met een Chinese universiteit.

"We hebben het vaccin getest op apen, die we dan het virus hebben gegeven", zegt Holthof vanuit Oxford. Zes apen zonder vaccinatie werden zeer zwaar ziek na besmetting met het coronavirus. "Van de andere zes hebben vijf apen geen symptomen gekregen en één aapje lichte symptomen, maar dat was snel terug gezond. De doeltreffendheid is bewezen bij dieren, dus zijn we nu gestart met het testen op mensen."

De doeltreffendheid is bewezen bij dieren, dus zijn we nu gestart met testen op mensen

Bruno Holthof, CEO van Oxford University Hospitals

Dat lijkt snel, en Holthof legt uit hoe dat komt: "Omdat het vaccin al eens ontwikkeld was voor het MERS-virus, mochten we van de Engelse overheid onmiddellijk overgaan naar testen op mensen voor doeltreffendheid."

Hoe wordt het vaccin getest?

Het wordt nog even wachten op het Oxford-vaccin, want dat bevindt zich nu nog in de testfase. Proefpersonen worden daarbij in twee groepen onderverdeeld. Eén deel krijgt het Oxford-vaccin, dat speciaal ontwikkeld is om het coronavirus te bestrijden. Het andere deel krijgt een inenting met een gekend vaccin met gelijkaardige bijwerkingen. Niemand van de proefpersonen weet of hij gevaccineerd is met het Oxfordvaccin tegen Covid-19, of niet.

Als het vaccin goed werkt, zouden de onderzoekers moeten vaststellen dat de mensen die niet zijn ingeënt met het Oxfordvaccin, veel meer of vaker besmet geraken dan de mensen die wél het juiste vaccin hebben gekregen. 

"We hopen dat de mensen die geen vaccin voor Covid-19 gekregen hebben zo snel mogelijk toch besmet geraken door contact met het virus, als ze boodschappen gaan doen, of toch ergens nog mensen tegenkomen die positief zijn", zegt Holthof, maar van opzettelijke besmetting is er geen sprake. Alleen als er genoeg mensen in de controlegroep in contact komen het het virus, kan écht duidelijk worden of het vaccin werkt.

Wanneer is het vaccin volledig klaar?

Iedereen doet zijn best om de besmettingscurve zo laag mogelijk te houden, en dat is nog steeds heel belangrijk, benadrukt Holthof, maar het bemoeilijkt wel de ontwikkeling van een vaccin: "Onze grote bezorgdheid is dat, door de coronamaatregelen, de epidemie niet meer voldoende aanwezig is onder de bevolking om de doeltreffendheid te bewijzen in Engeland. Dat is ook gebeurd met het MERS-vaccin: de epidemie was over voor we konden testen op doeltreffendheid."

Bezorgd dat epidemie niet meer voldoende aanwezig is om doeltreffendheid te bewijzen

Bruno Holthof, CEO van Oxford University Hospitals

De productie van het Oxfordvaccin begint alvast vorm te krijgen. "Twee privéfirma’s in Engeland starten op grote schaal de productie op, maar ook met Italië en India zijn er al contracten afgesloten om de productie wereldwijd op te starten", vertelt Holthof. "De productie in Engeland zou klaar moeten zijn voor de winter van dit jaar."

Of het Oxfordvaccin dan ook effectief meteen gebruikt zal kunnen worden, hangt dus af van de snelheid waarmee er zekerheid is over de doeltreffendheid. Maar de universiteit van Oxford doet er alles aan om zoveel mogelijk vaccins klaar te hebben voor als dat bewijs er komt.

Bekijk hier een uitgebreid gesprek met Bruno Holthof in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen