Videospeler inladen...

Pater Kenny: "Honderden mensen bellen ons om kaarsen voor hen te branden in de Mariagrot"

In de Mariagrot van het kapucijnenklooster Meersel-Dreef in Hoogstraten branden opvallend veel kaarsen tijdens deze coronacrisis. "Honderden gelovigen bestellen vanop afstand een kaars die wij voor hen aansteken in de grot", zegt pater Kenny Brack op Radio 2 Antwerpen. 

"Ons klooster ligt in Hoogstraten op de grens met Nederland. Heel wat noorderburen kwamen hier een kaarsje branden. Maar door de sluiting van de grenzen en de coronacrisis gaat dat natuurlijk niet meer", zegt pater Kenny Brack van het kapucijnenklooster Meersel-Dreef in "Start Je Dag". "Gelovigen uit de Noorderkempen die dichtbij wonen, komen met de fiets nog wel naar onze Mariagrot. Maar ik kreeg ook mensen aan de lijn die verder weg wonen. Ze vertelden me hoe jammer ze het vonden dat ze geen kaars meer mogen branden. Toen ontstond het idee om een soort teleservice voor kaarsen te starten", vertelt pater Kenny.

Onze Mariagrot is meer dan ooit een toevluchtsoord ook al kunnen gelovigen niet fysiek langskomen

Pater Kenny Brack

Hoe werkt een kaars op afstand?

"Wie wil kan telefonisch of via e-mail een kaars bestellen en een boodschap doorgeven. Als het bedrag overgeschreven is, steek ik de kaars aan in onze Mariagrot. Een grote noveenkaars kost bijvoorbeeld 3,5 euro maar andere modellen zijn goedkoper", zegt pater Kenny op Radio 2 Antwerpen. "We sturen die mensen trouwens altijd een bericht terug. We laten hen weten dat hun kaars is aangestoken en dat we met onze gebeden bij hen zijn."

Honderden vlammetjes voor Maria

De Hoogstraatse kaars op afstand is alvast een vurig succes. "Op dit moment branden er in onze grot tussen de 200 en 300 kaarsen. Het Mariapark van Meersel-Dreef is altijd al een toevluchtsoord geweest. Dat merk je in deze coronatijden meer dan ooit", zegt pater Kenny. "Ook al zijn er minder gelovigen die fysiek kunnen langskomen." Wie zelf interesse heeft om een kaars te laten branden kan alle info vinden op de site www.parochiemeerseldreef.be .

De Mariagrot in Meersel-Dreef is al decennia een begrip in de Noorderkempen. De grot werd gebouwd in 1895 voor de duizenden katholieke gelovigen die niet naar Lourdes konden gaan. Op de archieffoto hieronder zie je de populariteit van de grot in Meersel-Dreef tijdens de hoogdagen van de Vlaamse Mariadevotie in de maand mei.

Collectie Rolf van den Broek

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen