Videospeler inladen...

Pedro Elias heeft zoontje met leukemie: "Mijn handen zijn aan vervanging toe, want ik ontsmet ze zo vaak" 

TV-maker Pedro Elias heeft een dubbel gevoel bij de versoepeling van de coronamaatregelen. "Ik wil heel graag op een festival gaan zuipen en dansen en gek doen, maar ik wil ook nog even wachten, zodat het veilig kan. Ik wil mijn zoon beschermen", zegt hij in "Vandaag".  Rover, het zoontje van Elias, is in behandeling voor leukemie. Heel wat kankerpatiënten vrezen dat de versoepeling van de maatregelen meer besmettingen zullen opleveren en dat dit hen extra kwetsbaar maakt.

Een jaar geleden kreeg tv-maker Pedro Elias te horen dat zijn zoontje Rover (4 jaar) leukemie heeft. Hij moest acht maanden intensieve chemo volgen. Nu moet hij nog tweewekelijks naar het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven voor een "onderhoud", zoals dat heet. "Dat is beangstigend, omdat daar veel zieke mensen zijn", zegt Elias. 

Sinds de uitbraak van de corona-epidemie probeert Elias zo weinig mogelijk naar buiten te komen, om zijn zoon niet te besmetten. Hij heeft nu een uitzondering gemaakt voor "Vandaag" omdat het voor Kom op tegen Kanker is. "Ik denk nu aan alle andere mensen die in zware therapie zijn, die hebben het nog zwaarder dan wij."

Elias zegt dat hij door de kankerbehandeling van zijn zoon gewend is om terug te plooien op zijn gezin. "Wij zijn getrainde quarantaine-mensen. Wij hebben een jaar in Gasthuisberg vertoefd, vaak vier keer per week. Wij zijn gewend om alle beestjes uit Rover zijn buurt te houden."

Ik kan moeilijk iedereen verplichten om zich te schikken naar hoe ik het zou willen.

"Ik ben echt een ontsmetter geworden", zegt hij. "Als de postbode is geweest, ontsmet ik de brievenbus. Je mag lachen, want het is belachelijk." 

Elias heeft ook nog een dochtertje van 3 jaar en een zoon van 15 jaar. Die laatste, Matteo, woont één week bij hem en één week bij zijn mama. "Dat is heel moeilijk. Ik ben een soort dictator in mijn week. Matteo gaat daar in mee, maar dat is ook een puber. En dan gaat hij naar zijn mama, en zij zullen daar wel rekening mee houden, maar ik kan moeilijk iedereen verplichten om zich te schikken naar hoe ik het zou willen."

Ik schaam mij dat ik zo'n chique masker heb, dat eigenlijk voor zorgverleners is." 

"Ik heb van een bewonderaar een hele doos FFP3-maskers gekregen. We hebben die allemaal weggegeven aan de zorgverleners, maar we hebben er één bijgehouden om naar Gasthuisberg te gaan. Maar zelfs dan schaam ik mij dat ik zo'n chique masker heb, dat eigenlijk voor zorgverleners is." 

Net voordat de corona-epidemie uitbrak, mocht Rover weer naar school. Maar dat was van korte duur. "Ik weet niet hoe andere ouders het doen, maar wij zijn echt moedig begonnen met een schoolsysteem en nu heb ik vaak iets van: kijk naar tv, dat is ook interessant."

Of Rover snel terug naar school zal gaan, is twijfelachtig. "Wij gaan gewoon wachten tot het echt veilig is", zegt hij. Ook zijn dochter mag voorlopig niet naar school. 

Toch snapt Elias mensen die vinden dat het genoeg geweest is met de quarantaine. "Ik wil ook gekke dingen gaan doen." Ondertussen is hij ook alweer aan het werk. "Ik draag een straf masker en handschoenen. Ook iedereen die in mijn buurt komt, moet een masker opzetten. Mijn handen zijn toe aan vervanging, want ik ontsmet ze zo vaak." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen