Royals: het mysterie van het vreemde "behang" op Huis ten Bosch en prins Harry feliciteert Thomas-de-trein

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins Harry denkt met plezier terug aan  "Thomas de trein" en leidt een nieuw avontuur in. Koning Filip en Jef Neve praten bij en niet alleen over de impact van corona op de muzieksector. Het "behangpapier" in een van de kamers van Huis ten Bosch bij koningin Máxima viel keihard op. We leggen uit. En het Luxemburgse paleis voert wijzigingen door na het explosieve rapport van begin dit jaar.

Harry haalt herinneringen op aan Thomas

Mattel/Supplied by WENN

De Britse prins Harry verzorgt de inleiding van een nieuw verhaal van de kinderanimatieserie "Thomas de stoomlocomotief", bij ons ook bekend als "Thomas de trein". Harry nam zelf een filmpje op waarin hij knus in een stoffen zetel zit en een exemplaar van het nieuwe boek vasthoudt.

In "Thomas and friends: the royal engine" krijgt controleur sir Topham Hatt een prijs van de piepjonge prins Charles. Daarvoor moet Thomas hem naar Buckingham Palace voeren. Onderweg ontmoet Thomas het koninklijke rijtuig, de hertogin van Loughborough. Het is actrice Rosamund Pike ("State of the union", "Gone girl") die de stem van de hertogin op zich neemt.

Avalon. All rights reserved.

Harry zegt "fijne herinneringen te hebben aan Thomas-de-stoomlocomotief die hem naar nieuwe plekken voerde". "Hij is een vertrouwd gezicht geweest voor vele families de afgelopen 75 jaar. Dankzij zijn avonturen raken kinderen geïnspireerd en leren ze over belangrijke thema's", vindt de prins. Hij wenst Thomas dan ook een "gelukkige 75e verjaardag". 

En Harry liegt niet als hij beweert goede herinneringen te hebben aan Thomas. Hieronder ziet u de prins op zijn eerste dag in de kleuterklas (september 1987). Kleine Harry houdt een boekentasje van Thomas-de-trein vast:

AP1987

Filip en Jef Neve over corona en... partituren

Koning Filip heeft contact opgenomen met de bekende pianovirtuoos Jef Neve. Beiden hebben voor hun webcam gepraat over de impact van de coronacrisis op het werk en het leven van artiesten. Neve speelde vorige week nog "mini-lunchconcerten" voor het ziekenhuispersoneel van UZ Gent. De concerten werden gelivestreamd zodat ook patiënten vanuit hun ziekbed konden volgen.

BEKIJK hier het item uit "Het Journaal" met Jef Neve en de zorgkundigen die genoten van zijn concerten:

Videospeler inladen...

Koning Filip en koningin Mathilde kennen Neve al langer. De jazzartiest, door de Nederlandse krant de Volkskrant het "Vlaamse toetsenwonder" genoemd, mocht ons land muzikaal vertegenwoordigen op onder meer hun staatsbezoek aan Japan (2016).

Zowel Filip als Mathilde spelen in hun vrije tijd piano. Mathilde begon eraan toen ze 23 jaar was, Filip startte pas op zijn 50e. "Hij krijgt daar veel voldoening van. Ik luister graag naar hem", verklapte de koningin vorig jaar nog in het Eén-programma "Merci voor de muziek".  De koning waagt zich zelfs aan eigen composities.

Belgian Royal Palace/Instagram

Neve toonde ook partituren aan Filip uit zijn boek "Sharing life stories". "Wat mensen hopelijk bereiken, is dat ze zich kunnen spiegelen in de muziekstukken terwijl ze spelen. Mijn missie is geslaagd als mensen hun persoonlijk verhaal kunnen brengen aan de piano en er hun ziel in stoppen", vertelde Neve ooit over zijn composities.

Jef Neve/Facebook

"Dit was niet scripted"

Koningsdag in Nederland werd deze keer van thuis uit gevierd. Woonkamers, achtertuinen, balkons en videoschermen kleurden oranje. Koningin Máxima en haar drie dochters zaten in hun woonpaleis Huis ten Bosch en sloegen aan het videobellen. Máxima had een babbel met YouTuber en vlogger Enzo Knol, maar betrok prinses Alexia al snel bij het gesprek toen Knol wilde weten hoe de koningin écht is achter de camera's. "Ze gaat zeggen dat ik een hele lastige moeder ben, die altijd streng en chagrijnig is", grapte Máxima.

Over het algemeen is het altijd wel gezellig

Prinses Alexia over haar ouders

Hoewel de 14-jarige Alexia haar woorden zorgvuldig uitkoos, bleek ze best tevreden over haar moeder. Ze benadrukte dat de koningin een drukke job heeft, maar tijd doorbrengt met haar en zussen Amalia en Ariane. "Ik vind mijn ouders hele goede ouders eigenlijk. Soms is er wel een beetje stress. Ik denk dat elke ouder soms betere en soms slechte dagen heeft. Over het algemeen is het altijd wel gezellig." Die woorden deden Máxima zichtbaar deugd. “Dit was niet scripted (op voorhand ingeoefend, red.)”, verzekerde de koningin. 

Wat over de tongen rolde, was het interieur van Huis ten Bosch in Den Haag waar het koninklijke gezin sinds januari zijn intrek heeft genomen en waar drie jaar lang stevig aan gerenoveerd werd. Prijskaartje: 63 miljoen euro. Met name de Groene Salon viel op toen Máxima en de prinsessen virtueel een markt openden door een lint door te knippen. 

Het "behangpapier" riep vragen op. Het is ook geen behang. De muren van de Groene Salon, de voormalige ontvangstruimte van koningin Beatrix, zijn bezet met 60.000 handgemaakte bruine baksteentjes die het DNA van koning Willem-Alexander en zijn vrouw weerspiegelen.

Het "portret in DNA" van de koning hangt recht tegenover dat van de koningin. Het is vooral artistiek bedoeld, want iemands volledige DNA bestaat uit miljarden "baksteentjes", en daarvoor is een muur van een kamer natuurlijk te klein. Voor dit salon sloegen kunstenaar Jacob van der Beugel en geneticus Hans Clevers de handen in elkaar.

Luxemburg: diplomate om interne keuken te leiden

Groothertog Henri van Luxemburg heeft een belangrijke stap gezet in de hervorming van zijn hofhouding. Op advies van premier Xavier Bettel is Yuriko Backes benoemd tot "Maréchale de la Cour" (hofmaarschalk). Dat is de hoogste functie aan het paleis die zich bezighoudt met de interne afdelingen.

Premier Xavier Bettel (tweede van links) naast Yuriko Backes (midden) vier jaar geleden.

Backes is een ervaren diplomate, en was tot voor kort chef van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Luxemburg en adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Haar persoonlijke kwaliteiten en professionele achtergrond maken haar de ideale persoon om de zaken van het hof te leiden", laat de groothertog weten. Backes gaat op 1 juni aan de slag en volgt Lucien Weile op, die met pensioen gaat. 

Backes is zich bewust van de bergen werk die ze moet verzetten. Eind januari werd door de Luxemburgse regering een rapport openbaar gemaakt met de conclusies van een maandenlang onderzoek bij de paleismedewerkers. Premier Bettel stelde dat onderzoek in omdat het personeelsverloop aan de hoge kant lag en geruchten de ronde deden over het veeleisende gedrag van groothertogin Maria Teresa.

Het rapport was vernietigend. Een "cultuur van angst" regeert achter de paleismuren bij het personeel en interne communicatie bestaat haast niet. Bettel eiste daarop grondige en moderne wijzigingen. Met Backes lijkt daarmee een eerste stap gezet.  

Meest gelezen