Videospeler inladen...

Rudi Vranckx over coronacrisis in Gaza: “Als hier een uitbraak komt, wordt het een echte horrorfilm”

Bijna heel de wereld worstelt met een ongekende gezondheidscrisis. Conflictjournalist Rudi Vranckx gaat op zoek naar verhalen in landen waar het leven ook voor de coronacrisis al zwaar was. Vanuit zijn tot studio omgebouwde zolder Skypet hij met zijn contacten in Gaza, Idlib, Ecuador en Congo. Gaza, één van de dichtstbevolkte regio’s ter wereld, was ook voor de coronacrisis al afgesloten. Hoe gaan ze daar om met de coronacrisis? 

Gaza is in lockdown. De angst voor het coronavirus in Gaza is immens groot. Het virus zou zich razendsnel kunnen verspreiden. Er leven ongeveer anderhalf miljoen Palestijnen bijeengepakt op de strook van veertig kilometer lang en acht kilometer breed. De gezondheidszorg kent er in normale omstandigheden al veel uitdagingen en de economische en sociale omstandigheden waren er al beroerd. 

De gezondheidszorg zal een uitbraak niet de baas kunnen. Als het hier uitbreekt, is het gedaan met ons.

Lockdown in Gaza

Op dit moment zijn er in Gaza slechts 17 coronabesmettingen vastgesteld. Voorlopig lijkt alles onder controle, maar er hangt een serieuze dreiging in de lucht. De hulporganisaties en autoriteiten maken zich zorgen. Meer dan de helft van de inwoners in Gaza leeft onder de armoedegrens en was al voor Covid-19 afhankelijk van voedselhulp. De Verenigde Naties bezorgen sinds eind maart voedselpakketten aan huis. Zo hoeven de mensen niet in drommen naar voedseldistributiecentra te gaan. 

In heel het gebied zijn er ongeveer zeventig IC-bedden beschikbaar en slechts zestig beademingstoestellen, waarvan er vijftien beschadigd en onbruikbaar zijn. De overige 45 ventilators worden al gebruikt door andere patiënten. Dat betekent dat er geen enkel toestel overblijft voor mogelijke coronazieken. 

Creatief uit de hoek

De coronacrisis heeft verschillende mensen gedwongen creatief uit de hoek te komen. Ook in Gaza. Twee ingenieurs hebben zelf alternatieve beademingstoestellen ontworpen met motoren van ruitenwissers. De onderdelen zijn gemakkelijk te vinden en het toestel is betaalbaar. Kostprijs: nog geen tweehonderd euro per stuk.

De blokkade in Gaza heeft ons aangezet om creatief te zijn. 

Nizar, Rudi’s vaste tolk in Gaza, vertelt dat de Palestijnen nu zelf ook kwalitatieve  mondmaskers fabriceren. Ze werken samen met verschillende Israëlische bedrijven die de mondmaskers op hun beurt exporteren naar verschillende landen in de wereld. Zo’n samenwerking tussen de Palestijnen in Gaza en Israëliërs is best opmerkelijk. 

Ramadan

Sinds vorige week zijn moslims over heel de wereld begonnen aan de ramadan. Maar door de pandemie verloopt de vastenmaand helemaal anders dan gewoonlijk.  In normale omstandigheden wordt er overdag gevast en ’s avonds gegeten met familie en vrienden. Bovendien maken de moslims meer tijd om in moskeeën te bidden. Dit keer zijn de gebedsplaatsen dicht en samenkomen mag niet. Ook in Gaza roept de muezzin, omroeper die vanaf een minaret oproept tot het gebed, op om thuis te bidden in plaats van naar de moskee te komen. 

Muezzin Gaza

Israël en Egypte sloten de grenzen met Gaza in 2007 toen Hamas er de macht overnam. Gaza is dus al 13 jaar afgesloten van de buitenwereld. Het lijkt erop dat dat nadeel tijdens deze pandemie in het voordeel van de Palestijnen kan spelen. 

De documentaire "Corona: de nieuwe frontlijn" is op 6 mei om 21.20 uur te zien op Canvas.

Meest gelezen