Videospeler inladen...

SP.A-boodschap aan vooravond 1 mei: "Beloon wie het land draaiende houdt" 

Voor SP.A-voorzitter Conner Rousseau moet iedereen die vandaag "zijn best doet" weer vooruit in het leven, een verwijzing naar al wie het land draaiende houdt tijdens de coronacrisis. Ook de politiek moet dringend veranderen. Het doel? Meer solidariteit in de samenleving. Dat is de basisboodschap van Vooruit TV, een digitale talkshow ter vervanging van de traditionele toespraak in de Gentse Vooruit aan de vooravond van 1 mei. 

De lockdown dwingt de politieke partijen tot creativiteit om 1 mei te vieren. In plaats van de traditionele toespraak van de partijvoorzitter aan de vooravond van 1 mei pakt de SP.A uit met "Vooruit TV", een digitale talkshow van 21 minuten met voorzitter Conner Rousseau als presentator en een vooruitblik "met een knipoog" naar de eigenlijke 1-meiboodschap van morgen.  

Het is tijd dat wie elke dag keihard zijn best doet ook zijn eerlijke deel krijgt

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Rousseau geeft het vers "sterft gij oude vormen en gedachten" uit het strijdlied "De internationale" een nieuwe invulling. Aan de vooravond van 1 mei spreekt hij zijn aanhang niet toe in de Vooruit, maar speelt hij de rol van presentator.

Op zijn eigen manier, gelardeerd met veel "wow", "goe bezig" en "matekes". Hij interviewt een aantal mensen achter de schermen die een rol spelen tijdens de coronacrisis. "Mensen die vandaag in de frontlinie zo zichtbaar zijn, mogen straks niet weer onzichtbaar worden", vindt hij. “Het is tijd dat wie elke dag keihard zijn best doet ook zijn eerlijke deel krijgt. En dat kan als een sterke en efficiënte overheid die solidariteit ook organiseert.” 

Winsten die in de privé-sector gemaakt worden, moeten opnieuw worden geïnvesteerd in de openbare diensten, in de sociale zekerheid

Miranda Ulens (ABVV)

Ook enkele zwaargewichten komen aan bod. "Eens de economie terug op gang komt, is het belangrijk dat de winsten die in de privésector gemaakt worden opnieuw worden geïnvesteerd in de openbare diensten, in de sociale zekerheid, om een echt rechtvaardige maatschappij uit te bouwen", zegt Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV.

Elke dag vecht ik tegen oude vormen en gedachten van de politiek

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

"Matekes, na deze crisis moet iedereen die zijn best doet, wat je ook doet in het leven, opnieuw vooruit", geeft Conner Rousseau nog mee. "Vandaag hebben we een historische kans om het land allemaal samen herop te bouwen." "Samen" en "solidariteit": de traditionele boodschap van de "sossen" staat er weer helemaal.

"Elke dag vecht ik tegen oude vormen en gedachten van de politiek. En laat deze eerste mei dan ook de start zijn om eensgezind duidelijke afspraken te maken, om samen de fundamenten te leggen van een nieuwe samenleving", besluit Rousseau zijn vooruitblik naar zijn toespraak van morgen. "Special guest" Wim Soetaer heeft het laatste "gezongen" woord.

Bekijk hieronder "Vooruit TV":

Videospeler inladen...

De bewogen geschiedenis van 1 mei, bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen