Kruisafneming, Rubens, Plantin-Moretus

Tekeningen van 12-jarige Rubens uit Plantin-Moretus zijn nu Vlaams Topstuk

Op de nieuwe Topstukkenlijst van de Vlaamse overheid staan bijna 200 tekeningen uit het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Hoogtepunt is een boek met ruim 40 schetsen van Peter Paul Rubens. Interessant detail: Rubens was maar 12 à 13 jaar toen hij de tekeningen maakte. 

Bij de losse tekeningen die nu op de Vlaamse Topstukkenlijst staan zijn er 2 van Jan Bruegel, 3 van Antoon van Dyck, 8 van Jordaens en 4 van Rubens. Maar ook minder bekende boeiende artiesten zijn op de lijst verschenen, onder meer Hendrick Van Balen, Jan Boeckhorst, Frans Francken en Antoine Sallaert. 

Christus en de overspelige vrouw, Antoon Van Dyck, Plantin-Moretus

Wonderkind en vroegbloeier

Het opmerkelijke aan het schetsboek van Rubens is dat hij het maakte toen hij goed en wel 12 jaar telde. Het gaat om de vroegst bekende tekeningen van de grote kunstenaar.  Hij baseerde zich op prenten van de "Dodendans" van Hans Holbein. Prenten kopiëren was in de 17de eeuw vaste prik in de opleiding van kunstenaars. In 2021 komt er een tentoonstelling met de tekeningen en het schetsboek in Plantin-Moretus.  (lees aub verder onder de afbeelding)

De spelers en de Dood, Rubens, Plantin-Moretus

Hoe word je een Topstuk?

De selectie tot Topstuk kwam er na onderzoek door het Rubenianum en de Koninklijke Bibliotheek van België. Daar hoort ook studie ter plekke in musea bij. Het Rubenianum krijgt er 15 Topstukken bij, onder meer tekeningen van intussen verdwenen decoraties in het kasteel van Fontainebleau. Die zijn rond 1630 gemaakt in opdracht van Rubens. 

Andere nieuwe Topstukken horen tot de collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Rubenshuis, MAS en Museum Mayer van den Bergh. De stad Antwerpen is bijzonder trots dat er zoveel stukken uit de stad aan de lijst zijn toegevoegd. Werken die op de lijst staan, mogen nooit verkocht worden aan het buitenland. U kan alles bekijken op deze link.  

Dit is een erkenning van de hoge kwaliteit van de Antwerpse collecties en draagt bij tot de internationale uitstraling van de stad

Nabila Ait Daoud, schepen van cultuur, NV-A

Meest gelezen