Flanders Make

Terug naar het werk na 7 weken thuiszitten: "Mondmaskers in huisstijl" en "Bang om de bubbel te verlaten" 

Vanaf morgen worden de coronamaatregelen versoepeld en mogen alle bedrijven in ons land opnieuw opstarten. Dat betekent dat heel wat mensen die de voorbije 7 weken thuiswerkten of tijdelijk werkloos waren, weer naar het werk gaan. Wat vinden ze daar zelf van? Zijn ze blij om de collega’s terug te zien of maken ze zich zorgen over de verspreiding van het coronavirus op de werkvloer? Vijf werknemers en werkgevers delen hun gevoelens en bezorgdheden.

Kenney Verbrugghe, metaalarbeider: “Mijn vriendin heeft borstkanker, nu moeten we onze bubbel doorbreken”

Kenney Verbrugghe (30) gaat morgen opnieuw aan de slag bij metaalverwerkend bedrijf MVM Assistance in Maldegem, en daar heeft hij gemengde gevoelens bij: “De voorbije weken was ik tijdelijk werkloos. Enerzijds is het nodig dat er weer geld binnenkomt. Anderzijds kwam mijn tijdelijke werkloosheid goed uit: mijn vriendin heeft borstkanker en heeft nog maar net haar tweede chemokuur achter de rug.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

“Ik kon de laatste tijd dus zowel voor haar als voor ons dochtertje zorgen. Zij blijft bewust thuis van de onthaalmoeder om het virus buiten te houden. Wanneer ik weer ga werken, neemt onze familie de zorg over. We moeten binnenkort de bubbel doorbreken waar we zolang in hebben geleefd.”

Magali De Coninck, werkgever bij e-Pipe Benelux: “Ik hoop dat de spontane interactie tussen collega’s niet lijdt onder de maatregelen”

Ook Magali De Coninck (45) uit Aalter is sinds 18 maart tijdelijk werkloos. Na 7 weken thuis zitten, is het voor haar tijd om weer samen met de collega’s op kantoor door te brengen. “Ik kijk er enorm naar uit om onze medewerkers terug te zien. Het was een hele aanpassing om van de ene dag op de andere thuis te zitten.” 

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Al zullen de dagen op kantoor er wel anders uitzien. “Door de maatregelen zal het een nog grotere aanpassing zijn om terug aan de slag te gaan. Wij zijn een kleine kmo waar er nog op een persoonlijke manier met elkaar omgegaan wordt. Mijn grootste vrees is dat het sociale aspect en de spontane interactie tussen collega’s zullen lijden onder de maatregelen. Het is ook een huzarenklus voor een kleine kmo om al die voorschriften in te voeren.”

Koen Cardon, productie-arbeider bij Volvo Trucks: “Uit de bubbel komen zal deugd doen"

Koen Cardon (41) kijkt ernaar uit om weer aan de slag te gaan bij Volvo Trucks in Oostakker. Sinds 18 maart is hij tijdelijk werkloos en vult hij zijn dagen met het helpen van de kinderen. “Het zal deugd doen om uit de bubbel te komen, een keer in een andere omgeving. Dat ik mijn gedachten eens op iets anders kan zetten dan de aanlooplessen van de kinderen.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Als Koen binnenkort weer voltijds gaat werken, zal hij de kinderen minder kunnen helpen. Hoe dat allemaal zal verlopen, weet hij zelf ook nog niet. “Ik heb een dochter van vier die in de tweede kleuterklas zit en die voorlopig nog niet naar school zou mogen, misschien wel naar de opvang. En ik heb een zoon die naar het tweede leerjaar gaat en binnenkort weer zou mogen starten met school. Maar wanneer en hoeveel dagen, valt voorlopig nog af te wachten.”

Patricia Robinne, zaakvoerster bij communicatiebureau Idearté: “Mondmaskers in onze huisstijl laten maken”

Patricia Robinne (50) uit Sint-Truiden kijkt ernaar uit om morgen haar werknemers terug te zien: “Normaal gezien zijn we met 15 collega's, maar sinds de lockdown werkt iedereen thuis. Dat menselijk contact missen we enorm, dus wij zijn heel blij dat iedereen stelselmatig weer in het bedrijf mag komen werken.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"We namen alle nodige veiligheidsmaatregelen zodat onze mensen met een veilig en comfortabel gevoel terug kunnen komen. Zo hebben we spatschermen laten plaatsen, handgels aangekocht en mondmaskers gecreëerd in onze huisstijl. Veiligheid is belangrijk, maar we willen vooral iedereen met een warm en positief gevoel ontvangen. Daarom hebben we op elk bureau een plantje gezet en zorgen we voor lekkers, zodat onze startdag een gezellige dag wordt.”

Liesbeth Van der Borght, werknemer tandartspraktijk: “Gigantische veiligheidsmaatregelen”

Liesbeth Van der Borght (38) uit Boechout is praktijkmanager in een tandartspraktijk. Sinds maandag 16 maart was de praktijk gesloten en was ze tijdelijk werkloos. Vanaf morgen mogen niet-dringende medische behandelingen geleidelijk opgestart worden, en opent de tandartspraktijk opnieuw.  Er zijn wel gigantische veiligheidsmaatregelen getroffen. "De tandartsen zullen beschermkledij, speciale brillen, een gezichtscherm en een mondmasker dragen, precies marsmannetjes. De patiënten zullen een verklaring moeten ondertekenen dat ze geen symptomen van het coronavirus hebben. We starten ook nog niet alle behandelingen op. Met deze maatregelen denken we veilig te kunnen werken.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Liesbeth maakt zich wel een beetje zorgen over hoe ze haar werk gaat combineren met de opvang van haar kinderen. “De jongste gaat vanaf morgen opnieuw naar de onthaalmoeder. De twee oudste kinderen (tweede kleuterklas en eerste leerjaar) blijven voorlopig nog thuis. Ik weet nog niet goed hoe we dat allemaal gaan combineren.”

Meest gelezen