Videospeler inladen...

U moet maandag buitenshuis werken en heeft geen opvang voor uw kinderen? Regeling voor "coronaverlof" is niet rond

Voor ouders die maandag buitenshuis moeten gaan werken en geen opvang hebben voor kinderen, is de mogelijkheid om extra ouderschapsverlof aan te vragen nog niet rond. Dat blijkt uit een gesprek met minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) in “Villa Politica”. Enkel mensen met jonge kinderen zullen hun kroost naar de crèche kunnen sturen. Van de scholen wordt "flexibiliteit" gevraagd om oudere kinderen op te vangen.

Telewerken en zorgen voor kinderen, het is geen sinecure. Ook na maandag, als de nieuwe fase van de coronamaatregelen ingaan, blijft thuiswerk de norm. 

Maar niet in alle bedrijven is telewerk mogelijk. Nu die vanaf maandag opnieuw opengaan, moeten die ouders een oplossing vinden voor hun kinderen. Zomaar de familie inschakelen kan niet, want dat zou geen "essentiële verplaatsing" zijn. Voor ouders die hun kinderen niet naar de schoolopvang willen sturen, kondigde de minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) daarom vorige week een vorm van “coronaverlof” aan. Maar die regeling blijkt nog niet rond. 

"Coronaverlof" is niet rond

Ouders met kinderen jonger dan 12 jaar zouden halftijds ouderschapsverlof kunnen opnemen tussen 1 mei en tot 30 juni, voor een netto uitkering van 352 euro per maand (579 euro voor alleenstaande ouders).

Ook een verlof van één dag in de week moet kunnen, voor een uitkering van netto 119 euro per maand (160 euro voor alleenstaande ouders). Voor ouders van kinderen met een handicap zou de regeling mogelijk zijn voor kinderen jonger dan 21 jaar. 

Maar die regeling blijkt nog niet rond, en dat levert onduidelijkheid op voor mensen in die situatie. “Het is naar de regering geweest, het gaat zaterdag naar de superkern (de vergadering van de belangrijke ministers en de partijvoorzitters, red.). Als het daar groen licht krijgt, gaan we het onmiddellijk naar de Raad van State doen”, somt Muylle (CD&V) de stappen op die nog moeten worden genomen. Kortom, de regeling zal op 4 mei niet klaar zijn. 

Bekijk hier het interview met minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V): 

Videospeler inladen...

Crèches

“Op het einde van volgende week, als we daar - voorwaardelijk - een beslissing over kunnen nemen, zal de regeling met terugwerkende kracht tot 1 mei gelden”, zegt Muylle. Volgende week maandag kunnen die mensen echter nog niet thuis blijven om voor hun kinderen te zorgen. “Daarvoor is geen wettelijke basis”, moet de minister toegeven 

Voor ouders met een baby of een peuter worden de richtlijnen voor de kinderopvang maandag wel al gedeeltelijk versoepeld. Wie buitenshuis moet werken, kan daar opvang vinden voor zijn kinderen. Ook alleenstaande ouders krijgen opnieuw toegang tot kinderopvang.

Op het kabinet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) klinkt het dat nu ook al flexibiliteit van scholen wordt gevraagd om eventueel oudere kinderen op te vangen. 

Muylle benadrukt dat er heel wat mensen zijn die wél thuis werken en die zelf dus nog hun kinderen kunnen opvangen. Ze roept mensen die in de problemen komen op om in dialoog te gaan met hun werkgever. "Daar zijn heel wat mogelijkheden. Veel ouders werken thuis en ik heb er alle vertrouwen in dat dit voor veel gezinnen volgende week nog gaat lukken", klinkt het. 

Een eerdere versie van dit artikel vermeldde dat de schoolopvang vanaf 4 mei voorbehouden blijft voor kinderen waarvan de ouders in essentiële sectoren werken, zoals zorgpersoneel. Dat klopt niet. Ook kinderen van ouders die niet (meer) thuis kunnen werken en dus zelf niet meer voor de opvang van hun kind kunnen instaan, kunnen op school terecht. Het zal voor hen echter niet mogelijk zijn om extra ouderschapsverlof op te nemen, zoals in het artikel wordt uitgelegd. 

Meest gelezen