Unieke vangst in Schelde bij Kallo: een kortsnuitzeepaardje van amper 7 cm lang

In de Schelde is een piepklein kortsnuitzeepaardje gevonden. De vondst werd gedaan door Mark Staut, één van de vrijwilligers die langs de Schelde vissen, garnalen en krabben in een fuik vangen en de gegevens doorgeven aan het INBO (het Instituut voor Natuur en Bos). Tussen alle andere diertjes - en het vele zwerfvuil - vond hij begin deze week het zeepaardje van amper 7 centimeter lang. 

Het is intussen 10 jaar dat Mark Staut vrijwillig aan 'vismonitoring' doet. En een zeepaardje vinden is wel leuk voor die tiende verjaardag. "Het is volgens mij de eerste keer dat er in een fuik een zeepaardje is gevonden. Eerder had het INBO (Instituut voor Natuur en Bos) zelf al twee zeepaardjes gevonden, dichter bij de Nederlandse grens, en van op een boot. Ik vond het zeepaardje tussen allerlei vissen, krabben, garnalen en zwerfvuil. Het gaat om een kortsnuitzeepaardje dat in zout water leeft. Kallo is  zowat het uiterste punt op de Schelde waar nog zout water vloeit. Een langsnuitzeepaardje is ook al eens gevonden." 

Het was heel delicaat om het zeepaardje vast te nemen en het te fotograferen

Mark Staut, vrijwillig fuikvisser voor INBO

Zo'n zeepaardje is sowieso klein: een volwassen kortsnuitzeepaardje is zowat 15 centimeter lang. Dit exemplaar is amper 7 centimeter. "Het was dan ook delicaat om het vast te nemen", zegt Mark Staut: "We hebben het voorzichtig behandeld. We hebben daar speciale kleine aquariums voor om zoiets te kunnen fotograferen. Maar omdat het moeilijk lukte, nam ik diertje in mijn hand. Daarna heb ik het heel snel weer in de Schelde gezet, wat we met alle vissen doen."

Meest gelezen