Voor het eerst in 50 jaar geen "meizingen" in Aalter: "Normaal gaan we van deur tot deur en verwelkomen we de lente"

Voor het eerst in 50 jaar zal Erik Wille geen meiliederen zingen in Aalter door het coronavirus. Normaal verwelkomt hij ieder jaar aan de vooravond van 1 mei de lente met een lied. Hij gaat dan met enkele vrienden van deur tot deur om te zingen. “Het is een beetje vergelijkbaar met driekoningen, maar dan in mei.”

Vanavond sneuvelt er in Aalter een traditie van jaren door het coronavirus: normaal zingen ze daar op de vooravond van 1 mei liederen van deur tot deur. “Vanavond gaan we niet van deur tot deur, maar ik zal het lied wel met een video online zetten”, vertelt Erik Wille bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Begonnen in stamcafé

Erik Wille is een fervente “meizanger”: “Ik doe het al zo’n 50 jaar met enkele vrienden. Dan trekken we van deur tot deur en zingen we een traditioneel meilied dat in de hele streek bekend is. Wij doen het al sinds 1970. Alles is begonnen in ons stamcafé. Op een dag begon de cafébazin het meilied te zingen, en zo zijn we op het idee gekomen om van deur tot deur te gaan.”

Eeuwenoude traditie

“De traditie gaat eigenlijk al veel langer terug. De bedoeling van de meiliederen is om de lente te verwelkomen. Vroeger werd er dan ook altijd gefeest om de donkere winterdagen achter ons te laten. De meimaand is het symbool van het ontluiken van bloemen en planten. Onze versie zou je kunnen vergelijken met “driekoningen” zingen. Alleen krijgen we geen geld aan de deur, maar worden we na ons lied binnengevraagd om iets te drinken.”

Meest gelezen