Waasland bereidt zich voor op nieuwe coronapiek: “In geval van nood kunnen we patiënten opvangen in de sporthal van Belsele”

Het Waasland is op dit moment sporthal De Klavers in Belsele, bij Sint-Niklaas, aan het inrichten als schakelzorgcentrum. Mocht het coronavirus weer opflakkeren, dan kunnen patiënten daar terecht. Het zorgcentrum is een samenwerking tussen tien gemeenten uit het Waasland. 

Het schakelzorgcentrum in Sint-Niklaas is bedoeld voor patiënten die niet meer in het ziekenhuis kunnen blijven, maar ook thuis om medische of sociale redenen nog niet terecht kunnen. “In het zorgcentrum krijgen ze de nodige opvang en verzorging”, vertelt Sofie Anthuenis die het project in Sint-Niklaas coördineert. Het gaat om een centrum dat ingeschakeld wordt op momenten dat de ziekenhuizen overbevraagd zijn.

In het centrum zouden 30 patiënten opgevangen kunnen worden. Zowel de inwoners van Sint-Niklaas, Lokeren, Moerbeke-Waas, Zwijndrecht, Temse, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas, Kruibeke, Beveren en Stekene kunnen er terecht. 

Strenge voorwaarden

“Het centrum komt er in opdracht van de Vlaamse overheid”, gaat Anthuenis verder. “Zij hebben enkele voorwaarden opgelijst waaraan zo’n schakelzorgcentrum moet voldoen. Op dit moment zijn we druk bezig met alles in orde te brengen. Zo worden er kamers met bedden voorzien voor de patiënten. Er zijn ook ruimtes voor de mensen die er werken. Hierbij houden we rekening met de strikte regels om kruisbesmetting te  voorkomen. Dat maakt dat de hele ruimte onderverdeeld moet worden in zones voor patiënten en zones waar geen patiënten mogen komen. Er komt heel wat bij kijken om zoiets logistiek in orde te maken.” 

Snel handelen

Het schakelzorgcentrum is op dit moment nog niet nodig. “Maar het is wel belangrijk om iets achter de hand te hebben”, zegt Anthuenis nog. “Als het zo ver is, moeten we het centrum in vier dagen tijd kunnen openen. We hopen natuurlijk dat het nooit zover komt.”

Meest gelezen